Hells Angels drivs inte av flyktingvänlighet

Hell Angels MC i Danmark har tagit ett förvånansvärt uttalande som visar sympati med flyktingar. Ett sådant uttalande ska inte övervärderas. Hells Angels sysslar inte med politik, de sysslar med ekonomisk och på sätt och viss också med kulturell verksamhet. Det är välkänt att medlemmar i Hells Angels är inblandade i narkotikahandel, främst handel med cannabis och amfetamin. Såväl i Danmark som Sverige har individer som är medlemmar i Hells Angels MC åkt fast för den typen av brott.

Det är också vanligt att medlemmar i mc-klubbar som Hells Angels arbetar svart. Det är en grundläggande inställning bland många medlemmar i så kallade 1-procentklubbar. De vill leva utanför samhället, med sina egna regler och vill inte betala skatt. Detta är förstås också ett brott.

När Hells Angels vill etablera sig på en ny ort eller precis har gjort det är det vanligt att det bedrivs hårda kampanjer mot deras närvaro.  Detta är något Hells Angels och organisationer runt dem, som exempelvis Payback, kraftigt vänder sig mot. I dessa sammanhang agerar Hells Angels politiskt och juridiskt för att se till att de har samma frihet att bedriva föreningsverksamhet och att bosätta sig var de vill som alla andra människor kan. Det är i ljuset av detta som Hells Angels uttalande om flyktingar ska ses. Det är helt enkelt ett snart sätt för dem att försöka väcka sympatier för sin sak.

Samtidigt är det självklart också så att de menar att flyktingar inte själva har nån skuld till de krig de flyr ifrån och har rätt att söka sig till fredliga områden. Detta ställningstagande ska dock ses utifrån en ultraliberal inställning som kännetecknar mc-klubbar av Hells Angels typ. Andra människor ska inte lägga sig i vårt (mitt) liv och staten ska definitivt inte lägga sig vanliga människors liv. Hells Angels ställningstagande för flyktingar är inte radikalt och vänsterpräglat, utan nyliberalt och högervridet.

Det hör också till saken att Hells Angels mycket sällan godtar invandrare som medlemmar i organisationen. I supportorganisationen Red & White Crew verkar det dock inte finnas några hinder för invandrare att vara aktiva. Men det går nog att klart säga att det finns ett markant inslag av främlingsfientlighet bland många medlemmar i Hells Angels vid sidan av den delvis nyliberala, högeranarkistiska, libertarianska inställningen. Även de strikta och hårda interna reglerna för medlemmar står i stark kontrast till den högeranarkistiska inställningen till att staten och ingen annan människa ska lägga sig i deras verksamhet som förening och deras liv som medlemmar i Hells Angels MC.

Läs mer:

 1. Hells Angels – störst och stabilast av 1%-gängen i Sverige
 2. Red & White Crew – HA:s rengöringspatrull
 3. Hells Angels – största internationella mc-gänget
 4. Hells Angels och högerextremister
 5. Bikerkulturen och Göteborg – Hells Angels
 6. Bikerkulturen – en annan bild
 7. Bikerkulturen och Göteborg- 1970-talet, del 1
 8. Bikerkulturen och Göteborg – ryggmärkesklubbar
 9. Bikerkulturen och Göteborg – 1970-talet, del 2
 1. Det här med organiserad brottslighet
 2. Enskilda bikers brott beskrivs som klubbens brott
 3. EU:s definition av organiserad brottslighet är alltför bred
 4. Föreningsfriheten och mc-klubbarna
 5. MC-brott – en Brårapport från 1996
 6. Hur många brott begår egentligen medlemmar i mc-klubbar?
 7. Polisen och forskaren Amir Rostami om Hells Angels
 8. Stig Grundvall om bikerkulturen
 9. Författaren och forskaren Lars Lagergren om polisen och bikerkulturen
 10. Åklagare och advokater om organiserad brottslighet och mc-klubbar
 11. Biker och polis
 12. Journalist på Helsingborgs Dagblad om polisen och mc-klubbar
 13. Håkan Hydén, rättsociolog om bikerkultur, utanförskap och polise
 14. Janne Flyghed om mc-klubbar, brottslighet och polisen

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Det finns också andra sätt att resonera kring detta. Hells Angels vill ha mer flyktingar så de kan rekrytera är en åsikt jag stött på. Med tanke på deras tveksamma inställning till invandrare som medlemmar är det en teori med låg trovärdighet. Inte heller teorin att de vill ha fler invandrare för att få fler kunder är trovärdig som jag ser det.

Advertisements