Sveriges lag ska gälla alla

Även Sverigedemokrater. Det är därför de (tidigare) ledande SD-medlemmarna Martin Kinnunen och Per Björklund nu står åtalade för bokföringsbrott och skattebrott. Kinnunen är misstänkt för tre fall av grovt skattebrott och ett fall av grovt bokföringsbrott medan Björklund är misstänkt för två fall av medhjälp till grovt skattebrott och ett fall av medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Åtalet har delvis en bakgrund i den så kallade järnrörsskandalen, där den dåvarande riksdagsledamoten Erik Almqvist stod i centrum. I samband med att han fick lämna sina politiska uppdrag erbjöds Erik Almqvist ett avtal som mediekonsult för sverigedemokraternas bolag Samtid & Framtid. Ersättningen för detta var tre miljoner kronor plus moms. Betalningen av den summan har enligt utredningen inte angivits korrekt i deklarationen, vilket är en av åtalspunkterna. Åklagare Jakob Holmberg menar också att uppgörelsen med Erik Almqvist egentligen har varit ett förtäckt avgångsvederlag, men detta har inte kunnat bevisas.

Åklagaren tror sig dock kunna bevisa att ett annat konsultavtal, med Per Björklund, varit ett förtäckt avgångsvederlag. Per Björklund skiljdes i likhet med Erik Almqvist från sina uppdrag i partiet efter en skandal. I samband med detta krävde han 18 månaders avgångsvederlag, något som partiet enligt utredningen inte ville gå med på. Istället hyrdes Per Björklund  in som konsult för att sköta redovisningen och bokföringen i Samtid & Framtid. Han fakturerade 81 375 kronor i månaden under tio månader. Åklagaren menar dock att något arbete aldrig har utförts. Detta innebär i så fall att stora momsavdrag i bolaget är olagliga.

Åklagare Jakob Holmberg yrkade i rättegången på 1,5 års fängelse för den huvudåtalade Martin Kinnunen. Per Björklund riskerar ett betydligt något mildare straff. Kinnunen anser attd et som framkommit i rättegången talar till hans fördel och mot att det skulle handla om brott.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements