Mohammed Ali Khan, FC Gole och skatteproblem

2005 var han Mohammed Ali Khan mittback i Västra Frölunda. Han sågs som lovande. Samtidigt kom han på idén att starta en lokal mindre fotbollsklubb i området. Enligt uppgifter i tidningen Offside tänkte han att han skulle kunna lära sig en del genom att driva en förening och att föreningen skulle fungera som en god kraft i Frölunda och Tynnered i västra Göteborg.

Den nya föreningen fick namnet FC Gole. För att få ihop till ett lag kontaktade Mohammed Ali Khan personer som brukade hänga runt Frölunda Torg. Vissa kände han sedan tidigare, andra inte. En del hade lagt av med fotbollen, andra höll fortfarande på i olika småklubbar. Ett del var inte välkomna i andra klubbar då de misskött sig och en del var att betrakta som småkriminella. Träningarna hölls på fredagskvällar, en kväll i veckan det brukade vara lite extra stökigt på Frölunda Torg.

2006 började FC Gole spela i division 7 och säsongen efter vann de serien och gick upp till sexan. 2009 åkte Gole ner i sjuan igen. Efter säsongen 2010 slogs Goles A-lag ihop med A-laget i Majorna BK. Någon sådan fotbollsklubb verkar dock inte existera idag och den siste som anges som ordförande i klubben är Mohammed Ali Khan och sista rapporterade matcherna är från 2011. Föreningen FC Gole fortsatte dock existera och fick bidrag. Frågan är dock om de överhuvudtaget hade någon verksamhet?

Under samma tid som FC Gole hade ett A-lag som spelade i seriesystemet gjorde Mohammed Ali Khan också fotbollskarriär. Han slog igenom i Västra Frölunda och 2008 skrev han på för BK Häcken.  Det verkar som om han kanske inte heller lärde sig så mycket om att driva föreningar för problem uppstod i FC Gole efter att de lagt ner A-laget. Eller så hade han helt enkelt inte tid. Heltidsjobb som fotbollspelare och en mängd ideella uppdrag kanske blev för mycket. För ekonomin i FC Gole tycks inte ha skötts ordentligt:

I ett omprövningsbeslut från i december ifjol meddelar Skatteverket att Mohammed Ali Khan, fotbollsspelare i Halmstads BK och Libanons landslag, tvingas betala 397 591 kronor i extra skatt med ränta.

Beloppet gäller åren 2012, 2013 och 2014 – och är kopplade till föreningen FC Gole, som Ali Khan varit ordförande i.

Under de tre berörda åren har FC Gole haft olika typer av bidrag som inkomstkälla. Samtidigt har det gjorts överföringar till privata konton – något som enligt Skatteverket måste beskattas.

Skatteverket uppger också att det inte betalts in några medlemsavgifter till föreningen FC Gole under de aktuella åren. Bidragen förefaller i det perspektivet som ganska underliga. En förening utan medlemmar som får bidrag? Inte heller finns det någon bokföring för de aktuella åren. Den ska enligt Mohammed Ali Khan ha försvunnit år 2014 när han flyttade till Kina för att spela fotboll i laget Tianjin Teda. Det är väl också rimligt att anta att så är fallet.

Mohammed Ali Khan har enligt uppgifter i media betalt den skatteskuld som uppstod på grund av utbetalningarna från FC Gole. Även förra året (2015) fick Ali Khan betala extra skatt på grund av icke godkänd avdrag för resor och bilkostnader i ett av hans företag. Den gången handlade det om 183 000 kronor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements