Fascistiska våldsverkare på Stockholms gator

Ett hundratal unga män i maskeringar och svarta luvor tycks under fredagskvällen ha försökt gå bärsärkagång i centrala Stockholm. Flygblad delades ut som hetsade mot ensamkommande flyktingbarn.

Polisen fick under fredagskvällen veta att flera personer planerade att vara i centrala Stockholm för att utsätta ensamkommande flyktingbarn för brott. Detta, enligt flygblad, som delades ut av svartklädda personer maskerade med rånarluvor och bar armbindlar i okänd färg.

Vid 20:30 greps en man som kom fram till en civilklädd polis på Centralplan och gav polisen ett knytnävslag i ansiktet. Mannen är misstänkt för våld mot tjänsteman men även misstänkt för våldsamt motstånd då han satt sig i motvärn vid gripandet. Mannen, född 1969, är inte längre frihetsberövad men misstankarna kvarstår.

Vid 21-tiden omhändertogs tre personer i centrala Stockholm med stöd av polislagens 13§ då de ingick i en större folkmassa, maskerat sig och högljutt stört den allmänna ordningen. Alla tre frigavs under fredagskvällen. De omhändertagna är födda 1986,1994 och 1996.

I samband med en av de kontroller av större grupperingar som polisen gjorde under fredagskvällen anträffades ett knogjärn på en av de kontrollerade. Han omhändertogs med stöd av lagen om berusade personer och misstänks för brott mot knivlagen.

I den dokumentation som finns i nuläget går det inte att fastslå att de personer som rörde sig i centrala Stockholm tillhör en viss gruppering. Det flygblad som delades ut är inte undertecknat. Polisen har upprättat en anmälan angående stämpling till grov misshandel. Detta eftersom de spridda flygbladen hade i syfte att samla personer för att sedan utföra brott.

Enligt media tillhör de unga männen som var ute på stan för att misshandla och leva rövare olika fotbollsfirmor. Nu spelar det ingen större roll exakt vilka grupper de maskerade våldsverkarna tillhör, det handlar ändå om en fascistisk våldsmobb. Den här typen av agerande är helt oacceptabelt och måste bekämpas hårt av polisen. Lika hårt som misstänkta sexuella övergrepp och trakasserier mot unga kvinnor. Fascistiska hämndmobbar är ett betydligt allvarliga problem än många flyktingar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements