Mirsad Bektasevic – en svensk dömd för terrorism

Mirsad Bektasevic växte upp i Kungälv. Under sin skoltid var han känd hos polisen men aldrig själv misstänkt eller dömd för brott. Redan tidigt uppges han vara starkt religiös.

Den19 oktober 2005 greps han av den bosniska säkerhetspolisen i en lägenhet i Sarajevo. Han greps tillsammans med en dansk, Abdulkadir Cesur. I lägenheten hittade polisen 30 kilo sprängämnen, automatvapen, ammunition, handgranater och ett bälte för självmordsbombare. essutom ett videoband med en inspelning som tydde på ett planerat självmordsattentat. Anledningen till gripandet var ett tips från svenska Säpo om Bektasevic som anlänt till Sarajevo bara en månad innan gripandet

I samband med gripandet beslagtogs Bektasevics dator i Kungälv. Hans internettrafik kartlades och gav upplysningar som gjorde att dansk polis bara några dagar senare kunde gripa flera ungdomar som nu misstänks för terroristbrott.Även i London följde polisen den unge svenskens digitala spår, vilket ledde till att en misstänkt terrorist som brittiska MI 5 och amerikanska FBI jagat i flera år kunde gripas.

Efter femton månader i bosniskt häkte föll till slut domen. Han dömdes till fängelse i 15 år och fyra månader för terroristbrott. Samtidigt dömdes också dansken till 13 år och fyra månaders fängelse. Två bosnier som också stått åtalade dömdes till åtta respektive två år och sex månader i fängelse. De medåtalade ska ha hjälpt Maximus med pengar, kontakter och andra förberedelser till ett eller flera terroristdåd. Deras avsikt var enligt den bosniska domstolen del att angripa de brittiska och US-amerikanska ambassaderna i Sarajevo i självmordsattentat, dels att skapa ett skandinaviskt al-Qaida (verkar ju dock orimligt, svårt att skapa något efter döden).

Några dagar efter gripandet av svensken och dansken slog polisen till mot en grupp unga män i Danmark. 25 personer greps. Fyra av dem åtalades så småningom för terroristbrott. Tre av dem frikändes, men den fjärde, Abdul Basit Abu-Lifa, fick 7 års fängelse. En dom som senare fastslogs i högre rättsinstans. Nya bevis gjorde att den sen inleddes en ny rättegång mot en av de frikända. Han frikändes dock igen.

I högre instans mildrades påföljden för Mirsad Bektasevic till åtta år och fyra månaders fängelse. År 2009 flyttade han efter eget önsekmål till svenska fängelse.  I maj år 2011 frigavs Bektasevic villkorligt i Sverige.  Han bosatte sig då i Göteborg.

2013 gjorde polisen ett tillslag mot en lägenhet i Biskopsgården och hittade en pistol med laddat magasin och 55 kulor. Bektasevic tog på sig brottet och dämdes till 6 månaders fängelse för grovt vapenbrott. Efter frisläppandet från fängelset tog han sig till Syrien där han stred med Al-Nusrahfronten (Al-Qaida Syrien). Han finns på bilder från Syrien på denna tid. Bilder han själv lade ut på facebook.

Nu ska han enligt grekiska myndigheter ha gripits i den nordliga grekiska staden Alexandroupolis tillsammans med en annan svensk. De är misstänkta för vapenbrott då det hittades knivar i deras packning. De två männen var sannolikt på väg till Syrien igen. Troligen för att strid med A-Nusrahfronten, vilka är motståndare till Islamiska staten (Daesh). Bektaevic har inte döljt sina förehavanden i Grekland utan har kunnat följas på sitt facebookkonto. Detta har hittills varit det vanliga för de som gripits i Sverige för kopplingar till terroristgrupper i Syrien.

Mirsad Bektasevic som fortfarande är skriven i Sverige, i en lägenhet i Länsmansgården, kommer sannolikt att få ett ganska milt straff (om det nu är han som gripits i Grekland). Detsamma gäller förstås hans kumpan. Innehav av knivar är knappast ett allvarligt brott. Kanske blir han också utvisad till Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements