Oacceptabla rasistiska förslag i tiggeriutredning

Vi har tiggare i Sverige. De är oftast romer. Idag har de ett mycket bättre liv i Sverige än vad de har i de länder som de kommer från, vilket oftast är Rumänien men ibland också Bulgarien. De har de bra här därför att de blir behandlade som människor här. Det vill tyvärr en statlig utredning ändra på. Obegripligt varför. Det finns ingen anledning till det.

Den statliga tiggeriutredningen vill gör det lättare att köra bort romerna från de platser där de tillfälligt bor. Husvagnsläger eller rena kåkstäder. Förstår ett förskräckligt sätt att bo. Så om tiggeriutredningen hade förslagit att de ska erbjudas bättre boende för att de ska kunna köras bort hade det varit bra och i linje med den svenska folkopinionen. Men det är inte vad utredningen föreslår. Den föreslår att de ska tvingas bort från plats till plats precis så som romer behandlades innan Katarina Taikon och andra drivit en kamp för deras lika värde och lika rättigheter på 1960-talet. Det vore bättre om utredning föreslog förändringar i bostadspolitiken så det kunde byggas fler bostäder. Vilket skulle gynna alla, inklusive romerna i kåkstäder och på parkeringsplatser.

Idag får tiggande romers barn gå i skokan i de flesta kommuner. Det är väldigt bra. Tyvärr vill den statliga utredningen stoppa detta. Den vill att vi ska gå tillbaka till en situation för romer som liknar den som fanns på 1950-talet när romer inte fick gå i skolan. Det handlar inte bara om att utredningen inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter. Det handlar om att den är rent rasistisk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements