Åldersgräns på sociala medier?

Att införa en åldersgräns på sociala medier är naturligtvis en helt vanvettig idé. Bedrövligt att regeringen tänker göra det och att EU beslutat att det ska vara så i sin nya dataskyddsförordning. Framförallt för att det skulle bli en lagstiftning som inte har någon som helst möjlighet att fungera och kontrollera. Att ljuga om sin ålder på internet är ju inte direkt svårt. Lagstiftning som inte går att kontrollera är inte bra då det minskar respekten för lagarna eftersom ingen kommer att följa den lagen. Det finns många exempel på sådan lagstiftning i Sverige.

Ett mycket tydligt exempel på en meningslös lag är den relativt nya lagstiftningen om nedskräpning där enskilda nedskräpare kan dömas till böter. Denna lag har ingen som helst effekt, kan inte kontrolleras och är därmed meningslös. På samma sätt är det med en lag som inför en åldersgräns på sociala medier. Självklart ska föräldrar lägga sig i vad barnen gör på social medier och internet, men det behövs ingen menings- och verkningslös lag för det. Det är är en av det som ingår i att vara förälder.

Sen finns det förstås andra argument i frågan också. Som att ungdomars inflytande och deltagande i den allmänna debatten och tillgång till information inte ska begränsas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements