Arlandarånet

Del 1 av 25 i serien Kända svenska rån

Arlandarånet ägde rum vid tiotiden på kvällen den 12 juli 2002 och är ett av Sveriges största rån genom tiderna om än inte det största. Bytet blev cirka 44 miljoner kronor vilket är något mer än bytet vid helikopterrånet 2009.

När Flight SK 1254 lämnade London för Stockholm den 12 juli 2002 fanns en stor summa pengar i lasten. Ovanligt stor. När planet landade dök rånarna upp. Väktare från Falcks värdetransport var på plats för att tillsammans med kollegor från konkurrentföretaget Securitas genomföra en sen värdetransport.

När planet körde fram till gaten hann väktarna från Falck inte mycket mer än att öppna dörren och kliva ur bilen förrän en Volvo körde fram och ställde sig vid planets bagagelucka. Ur Volvon klev enligt vittnen två personer klädda i SAS-Cargokläder och rånarhuvor. En rånare satt kvar vid ratten när de andra tömde planet.

Rånet gick fort, väktarna från Falck försökte stoppa rånarnas bil genom att ramma den men misslyckades. Förövarna kom undan med vad som sen visade sig vara närmare 44 miljoner. Pengarna kom från Hong Kong & Shanghai Bank samt Royal Scottish Bank och skulle levereras till X-Change, Handelsbanken och Riksbanken.

Rånarna hade tagit sig in via en av Arlandas obevakade räddningsgrindar vid östra änden av flygplatsen. De hade bytt ut hänglåset för att försena eventuella förföljande poliser. De hade enligt uppgifter i media  god kännedom om flygplatsområdets komplicerade vägsystem och pågående ombyggnadsarbeten och måste ha väntat bakom någon av terminalbyggnaderna på planet. Mycket tyder på att det var ett insiderjobb.

Rånarna hade förberett sig noga och kastat ut spanska ryttare, ett slags spikmattor, vid Trosta öster om Arlanda och parkerat en stulen Volvo 850 i närheten som de försökt att elda upp. Senare hittade polisen ytterligare en stulen Volvo 850 i en lada i Gullberga, som rånarna misslyckats med att bränna upp. Där slutade spåren.

Polisen hittade inga bevis men kunde enligt dem själva snart räkna ut ungefär vilka det var som deltagit i rånet trots att de avlyssnade några misstänkta och inte hittade några som helst tekniska bevis. I oktober 2002 hörde dock en av de som fanns på listan av misstänkta av sig. Volkan Ünsal. Han befann sig i Turkiet och ville prata med polisen om Arlandarånet.

Anledningen till det var att han var hotad av andra personer som deltagit i rånet. På sensommaren hade Volkan Ünsals bror blivit bortförd av Leo Carmona, en annan av de som misstänktes för inblandning i rånet, och några andra personer. De ville ha reda på var Volkan Ünsal gömde sig och var rånpengarna fanns. Brodern lyckas dock fly till Turkiet. Volkan Ünsals lägenhet ska också ha blivit länsad och dessutom ska hans mamma och syster ha hotats till livet. Det ryktades också att det fanns ett mordkontrakt på honom och att det främst var kriminella med latinamerikanskt ursprung som vill åt honom.

Enligt Volkan Ünsal påstods det att han ska ha stulit pengar från rånaren Carlos Barea (alias för Leo Carmona) och den som i media utpekats som mästerhjärnan bakom Arlandakuppen, gängbossen Rafael Martinez (oklart om det är hans riktiga namn eller inte). Rafael Martinez ska enligt media vara en gammal knarkhandlare som utvisats från Sverige, men vars familj i alla fall då bodde kvar. Enligt Volkan Ünsal fick Rafael Martinez provision på alla rån som hans son Juan Martinez (även här oklart om det är det riktiga namnet eller inte) var inblandad i. Denne har dock förnekat all inblandning i Arlandarånet.

Tipset angående rånmöjligheten kom enligt Ünsal från en man som i media kallas Manuel som dessutom hade en kompis som var aktuell för rånet. De som kom att genomföra rånet ska dock enligt Ünsal ha varit Leo Carmona och två rånare med svenskt ursprung. Manuels kompis kallas Patrice i media men av beskrivningarna verkar det som om han skulle kunna vara René Akofely som är en av de som misstänks för att på nåt sätt ha deltagit i Arlandarånet. 2009 dömdes han tillsammans med en rad andra män för delaktighet i det misslyckade postrånet i Göteborg. De kunde dömas då två inblandade personer pratade med polisen. Den 14 maj i år hittades Akofelyskjuten i ett trapphus i en kontorsbyggnad på Kungsgatan i Stockholm.

Enligt Volkan Ünsal ska rånarna dessutom ha haft kontakt med någon som arbetade på flygplatsen.

Tidigt efter rånet blev dock Ünsal och Carmona osams om olika saker. Enligt Ünsal delvis beroende på ett missförstånd om försvunna pengar samt Carmonas (också känd som Carlos Barea) paranoia. Enligt andra källor på grund av Ünsal snodde delar av bytet för sig själv:

Dagen efter rånet var Carlos på ett strålande humör när Volkan träffade honom på en restaurang i centrala Stockholm. Han var lycklig över att stöten gått så bra men var samtidigt nojig. Carlos misstänkte att Volkan samarbetade med polisen och lovade honom pengar om han höll tyst.

På söndagen efter rånet krävde Carlos att Volkan skulle visa sin lojalitet och ville att han skulle gömma undan pengar från rånet, när de träffades på ett av sina stamlokus i Jordbro. Volkan vägrade. Han ville inte bli insyltad.

– Då får du hitta någon annan som gömmer det, sa Carlos.

Restaurangchefen, Kemal, fick uppdraget att gömma undan en del av bytet som var mellan 12 och 16 miljoner kronor, berättade Volkan Ünsal.

När Carlos några dagar senare skickade en av sina hejdukar till restaurangen för att hämta pengarna saknades flera miljoner.

[…]

I Aftonbladet berättade en källa från den undre världen i oktober 2002 att Volkan Ünsal skulle ha fått en miljon kronor för att gömma en stor del av rånbytet. Han kunde inte motstå frestelsen och snodde tre till fyra miljoner från rånarna. För pengarna skulle han bland annat ha köpt en lyxlägenhet i Ankara.

Kommissarie Carlstedt bekräftade då att polisen hade likartade uppgifter.

Polisen lyckades aldrig kartlägga det påstådda lägenhetsköpet. Volkan själv förnekade rakt igenom alla förhör att han skulle ha befattat sig med stöldgodset, än mindre ha gjort fastighetsinvesteringar.

Under tiden han gömde sig i Turkiet fick Volkan veta att Carlos Barea hade klippt av ett finger på restaurangchefen Kemal i Jordbro, när han försökte ta reda på vart de försvunna miljonerna tagit vägen. Kemal skyllde på Volkan. Volkan skyllde på Kemal. Men då var Volkan redan utfrusen.

Volkan Ünsal misstänktes för häleri för att han tagit hand om pengar från rånet, men inget kunde bevisas. Inga tekniska bevis som kunde ge stöd till Ünsals berättelse fanns heller så polisen kunde inte använda hans vittnesmål. Alla de som häktats för misstankar om delaktighet i rånet släpptes, så också Volkan Ünsal. Han gick under jorden men dök i oktober 2003 upp i Finland igen. Där mördades han av fyra personer. En av mördarna var Leo Carmona som sitter i fängelse för mordet. En annan av de dömda för mordet på Volkan Ünsal var Janne Raninen, känd för att också ha mördat Dragan Joksovic år 1998.

Ingenting av rånbytet har kommit tillrätta. Ingen har dömts för själva rånet. De flesta som misstänkts för inblandning är fortfarande i livet. Vilka som deltog i rånet vet vi därför inte. Volkan Ünsals påståenden om att Leo Carmona och två andra med svenskt ursprung skulle ha deltagit i rånet är därför att ta som en teori om det inträffade. Det finns inga belägg för att det verkligen var så. En person, av två åtalade, har dock dömts för grovt häleri med koppling till Arlandarånet:

Pyramidspel, anabola steroider och handel med kläder. Det var några av de verksamheter som 29-åringen menar att han drog in pengar på sommaren 2002. De pengar som han talar med en 33-årig bekant om i hemligt avlyssnade mobilsamtal handlade därför inte om en del av rånbytet från värdetransportrånet på Arlanda, enligt mannen.

På måndagen inleddes förhandlingar i Stockholms tingsrätt mot de två männen som misstänks ha tagit hand om en del av rånbytet. Båda har tidigare suttit häktade för inblandning i själva rånet. Nu vill kammaråklagare Ulrika Lindsö visa att de varit i kontakt med 4,2 miljoner kronor av rånpengarna. 33-åringen ska enligt åtalet ha fungerat som en slags kassör åt 29-åringen. Båda har åtalats för grovt häleri.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series NavigationLandvetterrånet >>
Advertisements