Det finns ingen anledning till minskat flyktingmottagande

Naomi Abramowicz som skriver omogna ledarartiklar i GP utan eftertänksamhet tycker att miljöpartiet borde lämna regeringen. Detta därför att det enligt Abramowicz behövs fler åtgärder för att minska antalet asylsökande. Det är ett befängt och omänskligt resonemang. Om det är krig och människor som måste fly för att klara livhanken är det ju helt bisarrt om det viktiga för flyktingpolitiken är att hindra dem från att fly till säkra länder. Det var den flyktingpolitik Sverige hade på 1930-talet och som ledde till att judar förhindrades komma hit. Är det verkligen den politiken Abramowicz vill ha tillbaks?

Det finns alltså ingen anledning att minska flyktingströmmen som ett mål i sig på det sätt Abramowicz föreslår. Men det är samtidigt självklart att mottagandet av så många asylsökande medför en hel del praktiska problem med boende och olika samhällsfunktioner. Men praktiska problem går alltid att lösa och det är därför ingen anledning till att antalet flyktingar måste minska. Behöver folk skydd undan krig och förtryck så måste de ge fly och tas emot nånstans. Sverige är ett mycket rikt land och det är inga problem ekonomiskt att ta emot stora mängder flyktingar även om det heller inte är kostnadsfritt. Kostar gör det självklart, men Sverige och vi som bor i Sverige har råd.

Det finn självklart en mängd förslag som kan göra flyktingmottagandet rimligare, mer praktiskt och enklare och som kunde innebär en jämnare fördelning över nordvästra Europa där andra länder tog emot fler. Att begränsa förföljda, bombade och svältande människors möjligheter att fly är dock inte en framkomlig väg då det bara skapar mer lidande.

Vad det gäller miljöpartiet som Abramowicz främst skriver om är det uppenbart att de gått rakt emot den politik de valdes på. Så länge de sitetr i regeringen kommer stödet för dem att minska. Abramowicz förslag är därför ur borgerlig synpynkt korkat. Lämnar MP regeringen kommer de att få ökat stöd och i nästa val kanske vi då rentav får en MP-ledd regering, i vilket fall som helst kanske ingen borgerlig valseger. Är det verkligen vad hon vill?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements