Värdetransportrånet i Akalla 2005

Del 4 av 25 i serien Kända svenska rån

Onsdagen den 5 januari 2005 uppgav två väktare från Falck Security att de blivit rånade vid en värdetransport. 22 miljoner kronor försvann vid kuppen och de två väktarna berättade att de blivit prejade och av beväpnade rånare tvingade att lämna över pengarna.

Hela det överkomna beloppet förvarades i den så kallade slussen i bilen, utanför själva valvet. Något som är mot reglerna och gjorde det enklare att flytta över pengarna. Den dömde väktaren hade, dessutom kvitterat ut extra pengar till en bankomat som skulle fyllas på långt senare på dagen. Även detta var ett regelbrott.

Emellertid greps och häktades snart de bägge väktarna som misstänkta för inblandning rånet. Den ene släpptes dock snart.

Väktaren påstod att han hade tvingats lämna över pengarna. Rånarna hade ringt honom före arbetspasset och berättat att hans före detta flickvän var tillfångatagen i sitt hus i Bondhyttan invid Säter i Dalarna. Om han inte gjorde som de sade skulle det gå illa för henne. Senare på dagen stormade polisens insatsstyrka kvinnans hus och befriade den fastkedjade kvinnan. Men polisen och åklagarna misstänkte att det hela var arrangerat och det var också så som domstolen senare bedömde det hela. Kvinnan var också anhållen en kort tid men har inte dömts.

Den äldre av väktarna, då 35 år gammal, dömdes till sju års fängelse för grovt rån och skulle också betala 46 000 kronor i skadestånd till den yngre kollegan som vid tillfället var 29 år gammal. Förutom de två väktarna har eventuellt även två av bröderna Sumonja (Carl Thunberg och Lennart Sumonja) misstänkts för inblandning i rånet. De har dock aldrig anhållits, häktats eller på annat sätt utretts för det mordet så uppgifterna måste tas med en stor nypa salt.

I augusti 2008 fick värdetransportrånet ett efterspel då ett mord misstänks ha begåtts med anledning av osämja kring bytet. Då greps två av de tidigare medlemmarna i militärligan som misstänkta för mord respektive medhjälp till mord. Carl Thunberg och hans bror Lennart Sumonja misstänktes för att ha fört en man till Gdynia i Polen och där ha mördat honom. Carl Thunberg var vid den tiden skriven i Gdynia. En tidigare väktare som också misstänkts för inblandning i värdetransportdådet, nu 38 år gammal, flög till Polen tillsammans med mordoffret och var den tredje misstänkte för mordet.

Det förmodade mordoffret i Polen, en man som vid det misstänkta mordet var 37-år gammal, en man från Stockholm, uppges också ha haft en koppling till värdetransportrånet i Akalla. Kroppen av mannen har dock aldrig återfunnits vilket sannolikt var en viktig orsak till att bröderna Thunberg/Sumonja och även den tredje mannen på sommaren 2009 friades i brist på bevis.

2009 kom det också fram nya uppgifter som tydde på att även den yngre väktaren, som nu var 33 år gammal, var införstådd med planerna på att stjäla pengarna. Han häktades mot sitt nekande för grov stöld. Svea hovrätt släppte dock honom snart då de ansåg att han inte kunde störa den fortsatta utredningen. Om även den yngre väktaren var med på planerna blir brottsrubriceringen inte rån utan grov stöld vilket dessutom skulle innebära ett lägre straff.

Den yngre av de två ”rånade” väktarna var en ovanligt ”olycksdrabbad” väktare. På tre år råkade han ut för inte mindre än fem rån, varav ett gav 20 miljoner kronor.

Utöver 33-åringen delgavs ytterligare tre personer misstanke om inblandning i Akallakuppen. Två av dessa hade tidigare arbetat som vapeninstruktörer, en av dem hade haft uppdrag för Stockholmspolisen. En kvinna som tidigare varit misstänkt i utredningen delgavs även hon misstanke om delaktighet i rånet.

Bytet från rånet har aldrig hittats.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Värdedepårånet i Akalla 2005Hallundarånet >>
Advertisements