Spel med pokerrobotar uppenbarligen lagligt

Svea hovrätt meddelade den 18 februari dom i ett mål om spel med så kallad poker-robot på Svenska Spels sajt. Hovrätten har frikänt de åtalade från åtalet för grovt bedrägeri. Målet gällde fem personer som tillsammans konstruerat ett datorprogram som på egen hand kan spela poker på nätet, en s.k. pokerrobot eller bot.

Åklagaren menade att de fem personerna gjort sig skyldiga till grovt bedrägeri genom att tillsammans förmå ca 25 000 personer att spela poker mot roboten på Svenska Spels sajt. Enligt åklagaren det en vinst på 2,5 miljoner kr för de åtalade och motsvarande skada för de målsägande.

Tingsrätten dömde de fem personerna för grovt bedrägeri till villkorlig dom. Både åklagaren och de dömda överklagade. I hovrätten blev de fem istället frikända.

Enligt hovrätten har de fem åtalade genom vilseledande agerande förmått en stor del av de 25 000 målsägandena att spela poker mot pokerroboten. Hovrätten menade dock att det inte var bevisat att det hela inneburit skada för de målsägande eller vinning för de åtalade på det sätt som krävs för ansvar för bedrägeri.

Hovrätten har tagit hänsyn till att det är frågan om ett spel där utgången till stor del beror på slumpen. Det är inte bevisat att programvaran varit konstruerad så att den har haft varit duktigare än de åtalade själva när de har spelat utan programvaran. Chanserna till vinst för de målsägande har därför inte varit mindre på grund av att de fem åtalade använt programvaran, pokerroboten, vid spelet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements