Stadsdelen i södra Göteborg där ingen protesterar mot flyktingboenden

I södra Göteborg, i stadsdelen Burås, i området Krokslätt, vilket en del tror är Johanneberg, har stadens tjänstemän föreslagit att två tillfälliga flyktingboenden ska byggas. Detta har renderat i flera lokala aktioner till förmån för de tillfälliga boenden bland de som bor i området. När GP gick igenom hur många synpunkter som inkommit i samband med de föreslagna flyktingboendena framkom det också att en enda synpunkt inkommit på ett av de två föreslagna flyktingboendena i Burås.

En facebookgrupp med namnet Johanneberg Welcome har skapats, ett undertecknat flygblad som delades ut i Fredriksdal (en annan del av Krokslätt i närheten av det ena föreslagna tillfälliga boendet) för att vis på att de som bor i området inte alls är fientliga samt en skrivelse till politikerna i stadsdelsnämnden (Centrum) som jag återger nedan. Skrivelsen undertecknades av ett 30-tal boende i området. Det har enligt uppgift delats ytterligare anonyma främlingsfientliga flygblad i området sen skrivelsen gjordes liksom andra flygblad med tydliga rasistiska avsändare som försöker profitera på eventuell oro och rädsla. Här är i alla fall skrivelsen.

Vi är stolta över att bo i ett område där människor från många delar av världen kommer samman! Barn med olika härkomst går på våra förskolor och skolor. De delar erfarenheter och tankar, leker, lär och utvecklas tillsammans. Studenter och forskare från en lång rad länder är verksamma vid Chalmers och Göteborgs universitet. Tusentals studenter lever sina vardagsliv på studentboendena i vårt område.

Vi är också mycket stolta över att bo i ett område med en historisk tradition av att ge en hjälpande hand till medmänniskor som är på flykt och har trängande behov. Många ester placerades i området när de flydde från Estland i slutet av andra världskriget. Estniska skolan skapades inom i Johannebergskolan. På 1970-talet hamnade många medmänniskor som flydde från diktaturerna i Latinamerika på Olofshöjds studenthem. Det var också en person i vår stadsdel som tog initiativ till de husvagnar som står vid olika kyrkor och där hemlösa romer kan bo.

För en vecka sedan låg en lapp i våra brevlådor. Med rubriken ’Hjälp till att stoppa ”tillfälliga” boende (15 år) på vårt grönområde, fotbollsplan vid Lilla Glasmästargatan’. Lappen listar elva andra platser i Göteborg, inklusive Fridkullagatan i vårt område, som också sägs komma ifråga för tillfälliga boenden. Lappen har varken avsändare eller undertecknare. Motsvarande lappar har också lagts i brevlådor på de andra listade platserna.

Vi vänder oss mycket bestämt mot att någon eller några kommer och talar om för oss vad vi ska tycka. Vi vänder oss särskilt mot lappens bedrägliga utformning. Den anspelar på oss som bor i området med orden ”vårt grönområde”. Lappens avsändare försöker styra våra åsikter genom att sprida bilden av något som ser ut som en spontan gräsrotsrörelse med lokal förankring. Men bilden är konstruerad.

Vi värnar om grönområden, men i denna svåra, akuta situation tycker att vi måste avstå från dessa, när det kan gagna några av de miljontals medmänniskor på som flyr från krig svält och död. Vi är stolta om våra folkvalda fattar beslut som kan mildra det mänskliga lidandet. Istället för att protestera vill vi hälsa nya invånare välkomna.

Göteborg den 8 februari 2016

En kortare version av skrivelsen har publicerats som en insändare i Göteborgs-Posten som för övrigt varit helt ointresserade av reaktionerna på flyktingboenden i Burås. Detta bero sannolikt på att de inte är i samklang med tidningen agenda och nyhetsförmedlingens överdrivna intresse av konflikter som också innebär att gammelmedia skapar och underblåser konflikter där det är möjligt och där det kanske egentligen ingen konflikt finns. I södra Göteborg är flyktingar i alla fall välkomna. Det är uppenbart.

Stadsdelsförvaltningen ska hålla ett informationsmöte i Johannebergskyrkan och i Missionskyrkan i Burås (numera Equmeniakyrkan) ska ett mindre opinionsmöte hållas för att diskutera hur flyktingarna ska välkomnas till området.

Det är inte heller första gången det byggts temporära bostäder i området. Just nu byggs det tillfälliga bostäder för studenter och forskare på Chalmers. I många år stod det tillfälliga bostäder i hörnet Fridkullagatan/Framnäsgatan där det nu är odlingslotter osv. Barnrikehusen på och kring Framnäsgatan och Stuxbergsgatan, kring Engdahlsgatan och Wallenbergsgatan samt kring Eklandagatan och Gyllenkroksgatan byggdes en gång i tiden för att fattiga människor skulle få bra och acceptabla bostäder. Så solidariteten med människor med olika bakgrund och från olika miljöer tycks vara något som på många olika sätt kännetecknar Burås och delar av Johanneberg i södra Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Stadsdelen i södra Göteborg där ingen protesterar mot flyktingboenden”

Kommentarer inaktiverade.