Gotabanksrånet 1990 – det största rånet

Del 9 av 25 i serien Kända svenska rån

Detta rån är det största rån som genomförts i Sverige. Bytet var 880-930 miljoner svenska kronor, huvudsakligen i statsobligationer och andra värdepapper. Rånarna kunde inte få ut något för obligationerna då de eller i alla fall en del av dem snabbt spärrades så rånarnas förtjänst blev inte så extremt stor i slutändan även om det är okänt hur mycket det faktiskt blev. Kontanterna rånarna kom över ska ha varit omkring 800 000 kronor.

Rånet skedde den 5 november 1990 och riktades mot en värdetransport på väg till Gotabankens kontor på Oxtorgsgatan i centrala Stockholm. Tre rånare, utklädda till byggnadsarbetare i blått och med orange med hjälmar överföll två väktare i en värdetransportbil då den hade kört ned i det underjordiska garaget vid Oxtorgsgatan i Stockholm för att leverera lasten till bankkontoret.

Rånet utfördes av personer knutna till den så kallade Örnligan.Tre personer dömdes så småningom för rånet, en av dessa vara Liam Norberg och en annan var skådespelaren Dragomir Mrsic. Mrsic fick fängelse i 3 år och 6 månader medan Liam Norberg och Cem ”Jempa” Baydar fick 5 år vardera. Fallet var det första brottsfall i Sverige där någon blev dömd med hjälp av DNA-bevisning.

Anledningen till att Gotabanksrånet kunde klaras upp vara att Liam Norberg greps och dömdes till 5,5 års fängelse för ett misslyckat värdetransportrån på Backaplan i Göteborg år 1993 där han var nära att skjuta ihjäl en väktare. I samband med detta togs DNA-prover. Detta gav senare resultat. Året därefter omhäktades han för rånet på Oxtorgsgatan i Stockholm då de hittat hårstrån och DNA från honom på luvor som användes vid det rånet. Bland annat hade DNA-spår efter saliv hittats i luvorna som rånarna hade använt och som efter rånet hade gömts undan i en trappuppgång. Även de andra dömda hade lämnat DNA-spår.

Domen överklagades ända upp till Högsta domstolen och det tog flera år innan Mrsic kom att börja avtjäna sitt straff. Det sistnämnad skedde år 1997 efter att han varit på rymmen ett tag då han bland annat rest runt jorden.

Dragomir Mrsic har för sin del lämnat det kriminella livet och blivit skådespelare, något som också Liam Norberg försökte bli en tid. Norberg har företaget Public Art Sökarna Aktiebolag. Mrsic har sen ungdomstiden tränat Taekwondo och driver ett gym i Stockholm, Extreme training, via bolaget Z-training AB.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Värdetransportrånet Arlanda 2006Postrånet på Döbelnsgatan 1979 >>
Advertisements