Känd vänsteraktivist kommer ut som Säpo-avlönad

Den välkände tidigare AFA-aktivisten Martin Fredriksson som bland annat varit verksam i Linköping och Västervik har själv avslöjat att han under många år arbetat ihop med Säpo. I sådant arbete ingår att ange sina vänner, att berätta om planer på aktioner och liknande. Det ingår att göra det i hemlighet. Han uppger själv att han arbetat för Säpo åren 2004-2007 och 2009-2010. Det finns dock ingenting som säger att han inte arbetat för Säpo även under andra perioder.

2008 var det stora internationella vänstermötet European Social Forum (ESF) i Malmö och det vore konstigt om han inte även under den perioden arbetade för Säpo. Men där hade det verkliga, farliga och fysiska konsekvenser för vänsteraktivister så det är väl något han kanske inte vill kännas vid.

Att tro att Fredriksson endast arbetat med att ge Säpo uppgifter om nazister vilket han verkar vilja göra gällande är mer än lovligt naivt. arbetade han år Säpo och var centralt placerad i den autonoma miljön är det klart att han också gett dem uppgifter om vänsterns ageranden och vänsterfolk.

Han har också haft administrativa uppgifter på ett av den autonoma vänsterns stora diskussionforum, socialism.nu, samt under senare år arbetat för Researchgruppen och organisationen Allt åt Alla. Han sak enligt egen uppgift inte ha arbetat för Säpo under sin tid i Researchgruppen och Allt åt Alla, men det är svårt att tro på det. Had ejag arbetat i någon av de grupper fdär Fredriksson idag är aktiv hade jag agerat för att få honom utesluten och avstängd från verksamheten.

Under den tid jag känner till hans verksamhet på socialism.nu uppträde han aggressivt, nonchalant och företrädde alltid en ultraradikal linje. Under en av sina perioder i Västervik där han är född hade Fredriksson kontakter med Socialistiska Partiets dåvarande avdelning i Västervik, en snabbt växande grupp som hamnade i konflikt med nazister. I samband med att jag skulle vara delansvarig för säkerheten i en antirasistisk demonstration hade jag kontakt med Fredriksson. Han framstod då som mer än lovligt paranoid.

Ett problem med folk som i hemlighet arbetar för Säpo är att ingen vet vad de säger, ingen demokratisk kontroll över deras verksamhet finns. De kan ge falsk information om vd som händer eller information som är deras egen privata tolkning av vad som ska ske. Detta är dock bara ett problem om en organisation inte är öppen med vad de vill göra och tänker före. Hemlighet är Säpo-informatörers livsluft. Organisationer med en öppen politik agenda. Öppen politisk verksamhet och utan hemliga planer och hysch-hysch är inte så känsliga för personer som arbetar åt ett lan säkerhetstjänster. Hemlighetsmakeriet har alltid varit de autonoma organisationernas akilleshäl, deras känsliga punkt, deras problem.

Martin Fredrikssons avslöjande om sig själv ger också viss autonomas maskeringsmani en komisk knorr. De maskerar sig för att undvika registrering samtidigt som det finns en central placerad angivare i deras egna led. Det får mig också att fundera på hur många fler ledande och tidigare ledande AFA-aktivister som varit Säpo-angivare. Vi vet att Säpo kontaktat en del som sagt nej. Men det finns säkerligen ytterligare några vid sidan av Fredriksson som sagt ja. Med stor sannolikhet fanns det en Säpo-informatör bland de ledande aktivisterna under år 2001. Den personen fanns i högsta ledningen för Göteborgsaktionen, men dock inte i demonstrationsledningen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements