Man bakom Swefilmer gripen i Tyskland

Enligt uppgifter i Expressen har en 25-årig turkisk medborgare gripits som misstänkt för att vara huvudmannen bakom den populära strömningssajten Swefilmer. Han är anklagad för upphovsrättsbrott och grov penningtvätt. Han kan ha tagit ut mer än 14 miljoner kronor från sajtens verksamhet. Pengar från reklamintäkter och pengar som skänkts i form av donationer.

Mannen ska ha gripits i Tyskland den 14 januari och sitter sen dess frihetsberövad. Enligt Expressens uppgifter häktades han i sin frånvaro redan under sommaren 2015. Den 18 augusti ska sen en svensk åklagare ha utfärdat en europeisk arresteringsorder som tidigare varit sekretessbelagd men nu blivit offentlig.

Upphovsrättsbrottet ska enligt arresteringsordern ha skett under perioden 1 januari 2013 till juli 2015, då Swefilmer ska ha tillgängliggjort åtminstone 1 400 upphovsrättsskyddade filmer och filmklipp.

I samband med att mannen greps i januari gjordes enligt uppgifter i Expressen flera beslag, däribland ett fordon värt 650 000 kronor och hälften av två fastigheter. Fastigheterna uppges vara värda knappt två miljoner kronor ihop.

25-åringens advokat ska enligt Expressen ha överklagat det senaste omhäktningsbeslutet i mitten av februari. Advokaten menar i överklagan att det inte finns några som helst belägg för att hans klient haft något med Swefilmer att göra. Det var i samband med denna överklagan av den svenska häktningen som arresteringsordern blev offentlig.

Sommaren 2015 slog polisen till mot Swefilmer och sajten stängdes. En person, Ola Johansson, gick med information om polisens tillslag på Youtube. Han misstänks fortfarande för upphovsrättsbrott men är inte frihetsberövad. Enligt egna uppgifter hade han en mycket begränsad roll vad det gäller Swefilmers verksamhet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements