Jägarna och vapnen

Enligt Svenska Jägareförbundet vill EU-kommissionen vill bland annat förbjuda halvautomatiska vapen som ser ut som militära vapen, förbjuda handel som sker via distans (exempelvis Internet), införa tidsbegränsade licenser till fem år, införa obligatoriska läkarkontroller samt förbjuda innehav av vapen för den som är under 18 år, utan att utreda vilka konsekvenser detta skulle få.

Svenska Jägareförbundet tycker förslagen från EU-kommissionen är katastrofala och kan få allvarliga konsekvenser. Exakt vilka allvarliga konsekvenser de medför har jag dock svårt att se. För mig framstår de förslag från EU-kommissionen som Svenska Jägareförbundet lyfter fram som katastrofala istället som bra, realistiska (förutom kanske det med förbud mot internethandel) och utan några allvarliga konsekvenser. Jägarnas upprördhet verkar faktiskt inte vara annat än en ganska löjlig överreaktion.

En sak har de i alla fall rätt kring. Förbud och inskränkningar för folk som har vapen till jakt påverkar varken risken för terrorism eller risken för grov brottslighet. Det finns inga belagda kopplingar mellan mängden legala vapen och mängden brott eller terrorism.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Olof Larsson

  ”En sak har de i alla fall rätt kring. Förbud och inskränkningar för folk som har vapen till jakt påverkar varken risken för terrorism eller risken för grov brottslighet. Det finns inga belagda kopplingar mellan mängden legala vapen och mängden brott eller terrorism.”

  Jägarna skulle med all säkerhet överleva reglerna men om inte legala vapen påverkar vare sig terrorism eller grov brottslighet vad är då nyttan? Är detta inte ännu ett exempel i den långa raden av EU-byråkraters klåfingrighet (en nit som bland annat resulterat i att detaljklassificering av jordgubbar och gurkor)? Det som är lätt och trivialt griper sig byråkraterna an med stor frenesi medan verklig problematik riskerar att lämnas åt sidan då det är för besvärligt.

  Även om konsekvensen – för jägarna – av ett utökat regelverk för legala vapen sannolikt skulle vara marginell kräver varje regelverk uppbyggnad av en byråkrati med tillhörande sanktionsmekanismer. Denna byråkrati kommer att kräva resurser. Ytterst blir frågan om det är värt att satsa resurser på något som tillför mycket lite? Resurserna skulle, som jag ser det, göra mycket bättre nytta på andra håll.

  • Vad jag kan förstår skulle det hela inte innebära något för Sveriges del. Det kommer inta krävas mer myndighetskontroll än idag. Kontrollen av de legala vapnen och deras ägare är omfattande. Ett fåtal nya regler utan större konsekvenser skulle inte påverka det. Så växande byråkrati och kostnader är i alla fall i Sverige inget problem som jag förstått det.

   • Olof Larsson

    Utifrån det enskilda fallet har du förmodligen helt rätt att kostnad/påverkan i Sverige skulle vara marginell.

    Det min kommentar avser är mer exemplet som sådant att bygga regelverk och byråkratier trots att nyttan är tveksam. Ser vi på hela den byråkratiska koloss, som EU-byråkrater skapat, är detta område – som jag ser det – endast ett av många exempel i mängden av onödiga och verkningslösa regelverk. I grunden handlar om – det är min övertygelse – en övertro på betydelsen av detaljregleringar och dess förmåga att göra någon skillnad samt en självpåtagen mission att införa regelverk för allt och inget oavsett nyttoaspekten. Stora byråkratier har över tiden en tendens att bli ”självspelande pianon”, som mer och mer lever för sin egen skull och där avståndet till människors vardag ökar.

 • André Håkansson

  Jag är jägare men tycker att det ska vara svårt att få tag på första vapnet. Idag är det svårt att få tag på första vapnet. Det är redan omöjligt att få licens på vapen som ser ut som militära vapen för en person med jaktsyfte. (finns rättsfall prövade av HD). Ungdomarna får låna vapen under uppsyn av personen med vapenlicens för vapnet.

  Men att jägare ska behöva söka licens var femte år för varje enskilt vapen är bara dumheter. Detta kommer bara leda till massa papperstrassel utan ökad kontroll, alla vet att om man missköter sig så ryker licensen. Lägg resurserna det kommer att kosta att kontrollera 100000 tals vapen var femte år på att jaga brottslingar.

  • Du har en klar poäng vad det gäller det där med att söka igen.