Boksläpp: Judejävel – En personlig resa om judisk identitet av Bernt Hermele

JudejävelUnder den judiska påsken 2002 slog en av Hamas självmordsbombare till mot ett hotell i Netanya i Israel. Ett av de många dödsoffren var författaren Bernt Hermeles mamma.

Hermele växte upp i början av 1950-talet i ett judiskt invandrarhem på Södermalm i Stockholm. De flesta grannarna i huset var judar, en del av dem överlevande efter Förintelsen. Inbäddad i det ortodoxt judiska skulle det dröja ända till femtonårsåldern innan han för första gången steg över tröskeln till ett icke-judiskt hem.

Hitlers Förintelse och skapandet av staten Israel följdes av en sionistisk väckelse i Europa under 1950-talet, en både begripligt och till och med nödvändigt reaktion efter andra världskrigets fasor. Men efter hundra år av assimilation och integration i Sverige blev det en dramatisk och smärtsam omprövning för många judar. Än idag är det judiska livet i Sverige präglat av en obruten lojalitet med Israels politik, trots landets alltmer aggressiva och extrema politik.

För Hermele blev Gazakriget 2014 till en brytpunkt. Han lämnade Judiska församlingen i Stockholm, som han tillhört hela sitt liv, i protest mot att inget fördömande riktades mot det israeliska övergreppet. När han offentligt uttryckte sin kritik, förstod han att det skulle väcka debatt. Men omfattningen och hätskheten, bland annat ett mordhot, överraskade.

Reaktionerna fick Hermele att fundera över den judiska identiteten, grupptillhörigheten, och hans lojaliteter. Varför är det idag så laddat att kritisera Israels politik? Varför fortsätter judar världen över att samla in pengar till Israel, ett rikt och tekniskt högt utvecklat land? Judejävel skildrar en personlig resa och ger samtidigt insikt i den judiska minoritetens liv i Sverige. Boken kan läsas som en bakgrund till dagens svenska invandringsdebatt .

Bernt Hermele är journalist, författare och taxichaufför. Han har tidigare skrivit två uppmärksammade böcker, Guldsot om Röda Korsetbedragaren Johan af Donner (2011) och Firman (2013), en granskning av Bonnierfamiljens mediemakt.

Leopard förlag

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Köp boken från Adlibris

Köp boken från Bokus

Advertisements
  • Jag

    Det är verkar vara en intressant bok. Däremot tycker jag inte det är så svårt att förstå varför judar samlar in pengar till Israel, eftersom det är ett land som måste kunna ”slå högt över sin viktklass.” Det är ett utvecklat land, men BNP/capita är inte så relevant när man är ett litet land. Saudiarabien, Iran, Turkiet, Egypten, Förenade Arabemiraten, Iraq, Qatar, Kuwait är exempel på stater i Israels närhet med större ekonomier.