Så har då Tyskland också fått ett stort högerextremt rasistparti

Tyskland och Sverige avvek väldigt länge från normen i Europa. Högerextrema rasistpartier hade inget större parlamentariskt stöd i dessa två länder under lång tid. Men för några val sen ändrades det i Sverige och nu har det ändrats också i Tyskland. I de delstatsval som i söndags ägde rum i tre tyska delstater, Sachsen-Anhalt i gamla DDR sam Rheinland-Pfalz och Baden-Württemberg så fick Alternative für Deutschland (AfD) stora framgångar.

I Sachsen-Anhalt blev AfD näst största parti och det parti som tidigare var störst, Die Linke, fick kraftigt minskat stöd. Socialdemokraterna minskade ännu kraftigare än Die Linke medan det konservativa CDU klarade sig undan med en mindre minskning. Stödet för De Gröna, Tysklands miljöparti, minskade också men inte så mycket som stödet för de andra nämnda partierna. Utvecklingen i de två andra delstaterna såg annorlunda ut för övriga partier än i Sachsen-Anhalt.

Stödet för CDU minskad kraftigt i Baden-Württemberg, men bara lite i Rheinland-Pfalz. SPD och Die Linke behöll sitt stöd från tidigare val i Rheinland-Pfalz medan SPD minskade kraftigt i Baden-Württemberg. Die Linke behöll samma stöd även i sistnämnda delstat. De Gröna fick kraftigt minskat antal röster i valet i Rheinland-Pfalz men kraftigt ökat antal i Baden-Württemberg. En stor anledning till att de gröna blev största parti i Baden-Württemberg var att de där hade en mycket populär politiker som huvudkandidat. En politiker som kraftfullt försvarat en öppen flyktingpolitik. Även socialdemokraternas stöd i Rheinland-Pfalz kan förklaras på samma sätt. En lokalt mycket välkänd och populär politiker som visat självständighet och integritet.

Slutligen ökade stöder för det liberala partiet FPD något i samtliga delstater.

Utan tvekan har den kraftiga vågen av flyktingar haft en stark påverkan på valutgången. AfD är ett rasistiskt parti med kraftigt fokus på flyktingfrågan. De vill inte ha några flyktingar och önskar utvisa många av dem som redan kommit. Samtidigt ska det också konstateras att det är en minoritet som faktiskt röstat för en rasistisk flyktingpolitik, omkring 15% om alla valresultaten räknas samman. Stödet på nationell nivå för AfD får nog ses som mindre än 15% då exempelvis stödet i Berlin sannolikt är mycket lägre än i de delstater som nu haft val.

Tyskland har med valutgången blivit ett land som liknar de flesta andra i Europa i politiskt hänseeende.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements