Nominera till Edelstampriset

Stiftelsen Harald Edelstam öppnade i fredags nomineringen till Edelstampriset 2016. Det är en öppen nominering, vilket innebär vem som helst kan nominera kandidater. Edelstampriset delas ut vartannat år för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvar av de mänskliga rättigheterna. Prisutdelningen går av stapeln den 15 november på Riddarhuset i Stockholm.

– Under förhållanden med omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter är det inte bara benägenheten att riskera sin personliga säkerhet för att försvara andras rättigheter, som att rädda liv, utan också att förmågan bevara värdet av mänsklig värdighet, säger Lise Bergh, ordförande i Edelstamprisets nomineringskommitté.

Från och med den 16 mars till den 30 maj 2016 är det möjligt att nominera till kandidater till Edelstampriset 2016. Nomineringskommittén spelar en viktig roll i att identifiera potentiella kandidater genom sina nätverk runtom i världen. Vidare är det en öppen nominering, det vill säga, att vem som helst kan nominera en kandidat. Nomineringskommittén presenterar sedan 5?15 kandidater för Edelstamprisets jury som i sin tur gör ett urval och väljer pristagare.

Ny medlem i juryn

Edelstamprisets jury får nu tillskott av den argentinske advokaten och före detta chefsåklagaren i Internationella Brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag, Luis Moreno-Ocampo. Luis Moreno-Ocampo representerar Latinamerika i den internationella prisjuryn där varje kontinent är representerad.

– Vi vill premiera de som har modet att stå upp för sina övertygelser, modet att agera för att försvara andras rättigheter och säkerhet även när det innebär en personlig risk. Det gäller även när de personerna konfronteras med mäktiga motståndare och den kraften är inte lätt ansamlad. Vardagshjältarna är människorättsförsvararna, aktivisterna och visselblåsarna runtom i världen; de som riskerar sin framtid och kanske sina familjers säkerhet i kampen att försvara andras rättigheter, säger Caroline Edelstam, ordförande i Edelstamprisets jury.

Edelstampriset

Edelstampriset (The Edelstam Prize) är ett Sverigebaserat, internationellt monetärt pris som delas ut av Stiftelsen Harald Edelstam. Edelstampriset delas ut för exceptionella insatser och stort civilkurage till försvaret av de mänskliga rättigheterna.

Edelstampriset är uppkallat efter den svenske diplomaten och ambassadören Harald Edelstam. Han utmärkte sig som diplomat genom sin kompetens, sitt mod och sitt civilkurage in kampen och försvaret av de mänskliga rättigheterna. Edelstam var en tidig förespråkare och symbol för vad som idag kallas ”R2P – Responsibility to Protect”, en diplomati engagerad i försvaret av de mänskliga rättigheterna och hans minnesvärda handlingar bidrog till att rädda mer än tusen liv.

Harald Edelstam är mest känd för att ha räddat livet på ett stort antal människor under och efter Augusto Pinochets militärkupp i Chile 1973. Edelstam är även känd för att under andra världskrigets senare del ha räddat livet på ett hundratal norska motståndsmän och judar i det naziockuperade Norge.

Pristagare till Edelstampriset kan vara enskilda personer eller personer som representerar en regering eller en nationell eller internationell organisation, som i handling har agerat i Harald Edelstams anda i ett land/länder där brott mot mänskliga rättigheter har begåtts, enligt internationell lag, av en regim eller annan stark maktutövare. De ska ha visat stor förmåga att snabbt analysera en komplex situation och hitta vägar, även på ett okonventionellt och kreativt sätt, för att i praktisk handling försvara mänskliga rättigheter och ska i en sådan svår eller tumultartad situation ha handlat på ett sätt som haft avgörande betydelse för många utsatta människor eller direkt räddat människors liv. Civilkuraget är en central parameter i urvalet av en vinnande kandidat.

Nomineringskommittén

Ordförande i nomineringskommittén är Lise Bergh, tidigare generalsekreterare för Amnesty Sverige.

Diare sitter professor Vitit Muntarbhorn, FN:s förre specialrapportör för människorättsfrågor i Nordkorea, Silvia Escobar, Spaniens ambassadör för mänskliga rättigheter och tidigare ordförande i spanska Amnesty, Tucapel Jiménez, parlamentariker i Chile och medlem i Chiles kommission för mänskliga rättigheter samt professor Yash Ghai, tidigare FN:s specialrapportör i Kambodja med i nomineringskommittén.

Andra medlemmar är Lee Cheuk-yan, generalsekreterare för Hong Kong Confederation of Trade Unions och ordförande i Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements i Kina, Lena Ag, generalsekreterare för stiftelsen Kvinna till Kvinna och Parul Sharma, rektor för Academy for Human Rights in Business at CSR Sweden och som är människorättsadvokat med lång erfarenhet av att arbeta med CSR i högriskländer.

Juryn

Caroline Edelstam, barnbarn till Harald Edelstam och medgrundare av Edelstampriset är ordförande i den internationella prisjuryn.

Nordamerika representeras av domare Louise Arbour, tidigare FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, domare Shirin Ebadi som tilldelades Nobels Fredspris 2003 för hennes insatser för demokrati och mänskliga rättigheter, representerar Asien och Moçambiques tidigare premiärminister, Pascoal Mocumbi representerar Afrika. Oceanien representeras av dr.

Philp Alston, FN:s specialrapportör för extrem fattigdom och mänskliga rättigheter och Europa representeras av tidigare domare Baltasar Garzón, som arbetade för Spaniens centrala brottmålsdomstol och som konsekvent kämpar för de mänskliga rättigheterna. Baltasar Garzón är mest känd för att han angav den chilenske presidenten, general Augusto Pinochet, för de påstådda dödsfallen och tortyr av spanska medborgare.

Dr. Luis Moreno-Ocampo, före detta chefsåklagare i Internationella Brottmålsdomstolen (ICC) representerar Latinamerika.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements