DN kör med lögner om Islamiska Staten och Sverige

I en lång och inte helt pjåkig artikel om framväxten av Islamiska Staten (IS, Daesh) så far Dagens Nyheter med falska uppgifter om Sverige och Islamiska Staten. Det finns inga 300 svenskar som stridit för Islamiska staten. Det har det aldrig funnits. För närvarande är det kanske på sin höjd 20 stycken svenskar som strider för Islamiska staten.

Säpo hävdar att 300 svenskar åkt till Syrien och Irak för att strid med islamistiska grupper. Denna siffra är för det första inte sann då Säpo också hävdat att flertalet som rest kommer från Göteborg. Faktum är att ingen rest från Göteborg sen förra sommaren.

Men  även om siffran vore sann så hävdar Säpo att de flesta redan återvänt till Sverige och att ett antal dödats i strid. Dessutom är det så att siffran också inkluderar sådana som strider med andra islamistiska organisationer såsom exempelvis Al-Nusrah i Syrien. Vilket gör att antalet som strider eller stridit för IS inte på långt när kan vara så många som DN påstår oavsett om siffran från Säpo är sann eller inte.

I siffran 300 ingår också kvinnor som rest till islamistiska områden i Syrien och Irak. Dessa deltar inte i strid.

Sammantaget kan vi väl säga att påståenden om 300 svenskar som strider med IS är en siffra helt utan verklighetsförankring och helt utan sanningshalt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements