Att många poliser säger upp sig kan vara bra

Det är välkänt att polisen i vissa av Sveriges polisdistrikt har en hel del problem med rasism, fördomar, och högerextremism i de egna leden samt överdrivet användande av våld. Det gäller framförallt Skåne och Stockholm men även i Uppsala och på en en del andra hål märks det av. Omorganiseringen av polisen är indirekt ett sätt att komma åt detta. Det har märkts i Skåne där många nya chefer tillsatts och de har i många fall kommit utifrån.

Att åtgärder mot den rasism, de fördomar och den högerextremism som kan återfinnas inom delar av polisen leder till uppsägningar är inte att betrakta som dåligt utan bra. Det är bra om det är rasister, poliser som har problem med att styra sin ilska och högerextremister som säger upp sig. Det bäddar för en bättre polis i framtiden. Att många säger upp sig är alltså inte nödvändigtvis ett bevis på ett organisatoriskt haveri som Adam Cwejman i GP hävdar utan kan lika gärna vara ett bevis på att polisen gör nåt bra. Rensar ut de mest olämpliga poliserna.

Samtidigt är det naturligtvis ett problem för polisen om många slutar. Det innebär att vissa arbetsuppgifter blir lidande. men på sikt tror jag det är bra om de som är olämpliga för polisjobbet försvinner och att omorganiseringen är till det bättre och kan ge en polis som är mer lika över landet och som agerar på samma sätt i likartade lägen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements