Dömda för brott som begåtts med hjälp av advokatbyrån i Panama

Del 4 av 12 i serien Panamapappren

Mossack Fonseca heter advokatbyrån i Panama som hjälper folk att smita med skatten. 2003 fick tre män i Skara och deras kanadensiska onlinepokerbolag Multipoker kontakt med Mossack Fonseca. Med hälp av advokatbyrån registrerades sajtens moderbolag (EPR Investment) på Brittiska Jungfruöarna (BVI) och bankkonton öppnades i Schweiz på bland annat Credit Suisse. Bolaget behövde inte betala skatt på öarna och de anställda var inte heller skattskyldiga där. Själva pokerservern stod i det kanadensiska indianreservatet Kahnawake.

2005 såldes Multipoker det det brittiska storföretaget Partygaming för 120 miljoner kronor.  Under 2005 delades det ut 140 miljoner i aktieutdelning från EPR Investments. Några inkomster från bolaget redovisades aldrig av de tre männen i Skara. Året efter försäljningen började Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten en utredning om bolaget och dess tidigare ägare. De tre grundarna, Patrik Nordström, Per Deshayes (vd) och Per Ummer (kallad Nemo i pokerkretsar), häktades i maj 2006 misstänkta för grovt skattebrott. Över en halv miljard i tillgångar uppgavs vid den tidpunkten ha försvunnit till Jungfruöarna.

Männen som grundat och drivit Multipoker innan försäljningen var hela tiden som de drev bolaget bosatta i Skara. De friades först från misstankarna om grovt skattebrott i tingsrätten, men 2011 dömdes de i Göta hovrätt till tre års fängelse vardera samt fem års näringsförbud. Enligt domen ska de ha undanhållit närmare 30 miljoner kronor i skatter och avgifter.

Två av de dömda hävdade under utredningens gång att de utvandrat till Cypern (Per Ummer) respektive Thailand (Per Deshayes) där de också var folkbokförda, men myndigheter i Sverige menade att bolaget drevs från Sverige och att männens inkomster kom från Sverige och därför skulle beskattas här. Per Ummer och Per Deshayes eftertaxerades båda för sina privata inkomster men det drabbade inte Patrik Nordström då han hela tiden redovisat korrekta inkomster enligt Skatteverket. När domen föll hade Per Deshayes flyttat till USA och där bor han än. Per Ummer var och kanske är en välkänd pokerspelare. Ett så kallat pokerproffs.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Helvetet är ett brevlåde­företag i PanamaMossack Fonseca och CIA >>
Advertisements