Inget åtal mot tidigare VD i Swedbank

Ekobrottsmyndighetens åklagare fattade igår beslut om att lägga ned ärendet med koppling till Swedbank. Förundersökningen som har rört den tidigare VD:n Michael Wolf berörde vissa transaktioner genomförda under 2013. Transaktionerna har ej avsett aktier i Swedbank, utan i ett annat svenskt bolag.

Förundersökningen som rörde misstänkt insiderbrott inleddes den 5 februari i år baserat på uppgifter som inkommit till Ekobrottsmyndigheten. Uppgifterna kom ursprungligen från Swedbank och översändes till Ekobrottsmyndigheten via Finansinspektionen, enligt gällande bestämmelser i Marknadsmissbrukslagen.

– Det är en mycket lägre tröskel för att inleda en förundersökning jämfört med vad som krävs för att väcka ett åtal och eftersom det fanns anledning att anta att brott hade begåtts så inleddes förundersökning helt i enlighet med regelverket, säger kammaråklagare Olof Kronlund vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Under förundersökningen har det inhämtats olika uppgifter och förhör har hållits med flera personer. Åklagaren fattar nu beslutet att på objektiva grunder lägga ned förundersökningen. Orsaken är att det inte går att bevisa att den utpekade personen innehaft insiderinformation gällande det aktuella bolaget när han genomförde köpen av aktier.

– Min bedömning av de uppgifter som nu finns i utredningen är att de inte utgör konkret bevisning för att insiderbrott har begåtts, det vill säga det håller inte för ett åtal. Förundersökningen skall därmed läggas ned, säger kammaråklagare Olof Kronlund.

En konsekvens av att förundersökningen läggs ned är att sekretessen till skydd för enskilda personer i ärendet består.

– I princip blir hela ärendet utom det allmänna diariebladet och själva nedläggningsbeslutet fortsatt hemligstämplat, förklarar Olof Kronlund.

Den nedlagda förundersökningen har fått aktieägare och journalister att ifrågasätta att Swedbank tidigare sparkade Wolf med hänvisning till misstankarna om insiderbrott:

Frågorna kvarstår därmed. Varför fick Wolf gå?

Det här visar att det var någon typ av svepskäl, sen kan det finnas andra anledningar till att han fick sparken, som vi aldrig får veta, säger Albin Rännar, chef för intressebevakningen på Aktiespararna.

Michael Wolf blev ett bondeoffer för Anders Sundström, spekulerar Rännar:

– Ett sätt att kapa sitt eget ansvar för de ifrågasatta fastighetsaffärerna, säger han och syftar på de affärer några toppchefer i banken ägnat sig åt vid sidan av.

Rännar befarar att vi aldrig får veta vad som var det egentliga skälet till att Wolf fick gå på dagen. Han efterlyser någon form av utredning.

– Kan det ha hänt något som inte kan eller ska berättas utåt?

”Ett maktspel”

Anders Oscarsson, ägarstyrningsansvarig och aktiechef på AMF, säger att han nu kan konstatera att Wolf ”var en del av ett maktspel”

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements