Oseriösa spekulationer om terroristdåd i media

Svenska tidningar just nu präglas av spekulationer om ett terroristdåd i Sverige. Sannolikt är det inte mer än spekulationer. Det finns inga trovärdiga belägg för att ett terroristdåd ska utföras i Sverige.

Normalt utförs terroristdåd i Europa av folk som bor på platsen, folk som känner de lokala förhållanden och pratar det lokala språket. Så är det även i allmänhet i det mycket låga antalet islamistiska terroristdåd i Europa (2 st 2014, 4 st 2015) . Så var det i Bryssel, så var det i Paris.

Att några personer skulle åka från Irak till Sverige för att begå terroristdåd är därför inte trovärdigt. Enda möjligheten är att det är svenskar som kan vårt språk och känner till landet, men det är inte sannolikt. I allmänhet vet Säpo vilka de personerna är. Att några som kommit som flyktingar skulle försöka utföra ett terroristdåd i Sverige är inte heller trovärdigt. De kan inte språket, har svårt att orientera sig och är allmänt isolerade. Dessutom är det ju inte islamister som flytt. De åker ju till Syrien och Irak.

Media tar tillfället i akt, luftar en stor mängd konspirationsteorier om terrorism, tillåter rena reaktionära rasister att skriva i tidningarna och spekulerar i en obefintlig islamistisk infiltration av miljöpartiet. Media går bärsärkagång och liknar mest en form av SD-publikationer.

Den information som Expressen fått och som Säpo tagit del och anser att de inte kan ignorerar har faktisk inte ens lett till höjd hotnivå. Risken för ett terroristdåd bedöms alltså av Säpo som relativt litet. Det är mest media som är hysteriska. De skrämmer upp folk i onödan och göder rasismen med obefogade konspirationsteorier och islamofobiska tankar. Det är bedrövligt att skåda. All sans och balans tycks som bortblåst i svensk gammelmedia.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements