Internetdebattörer åtalas för otillbörlig marknadspåverkan

Idag har två personer åtalats vid Stockholms tingsrätt för att systematiskt under ett års tid tryckt upp aktiekurserna i sammanlagt fjorton olika läkemedelsbolag och därefter dumpat sitt innehav genom att sälja ut alla sina aktier. De har enligt åklagaren tjänat över 2.5 miljoner kr på dessa aktieaffärer och därigenom gjort sig skyldiga till otillbörlig marknadspåverkan, grovt brott.

De åtalade har under påhittade identiteter skrivit välformulerade analyser och inlägg på olika finansiella internetsajter och aktieforum, som bland annat Redeya, Placera och Börssnack. Detta i syfte att påverka aktiekursen för att själva göra en olaglig vinst menar åklagaren. Ekobrottsmyndigheten (EBM) kallar dem bloggare, men de har uppenbart inte haft någon egen blogg utan skrivit på olika forum och kommenterat på debattrådar och nyhetsartiklar där företagen behandlats. EBM och åklagaren är med all sannolikhet inte speciellt kunniga om internet och språkbruket kring nätanvändning och nätdeltagande.

– Analyserna har givit ett väl initierat och professionellt intryck men har i själva verket varit vilseledande, partiska och haussande i syfte att olagligt tillskansa sig vinst på börsen, menar kammaråklagare Jan Leopoldson vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Förundersökningen visar att de köpt på sig betydande mängder aktier på Aktietorget och Stockholmsbörsen Nasdaq/First North före publiceringen av analyserna och därefter omgående sålt. De har även efter publiceringen av analyserna manipulerat kursen inför och under själva försäljningen i syfte att få sälja till så högt pris som möjligt. Betydande köp har även skett precis före stängning i syfte att trycka upp kursen. Aktiekursen har efter publiceringen stigit med upp till 54 %.

Förundersökningen visar att de två personerna använt sig av ”ID-kapning” för att kunna registrera sig på olika aktieforum.

– Utredningen visar att de åtalade inte bara har lämnat falska uppgifter om sig själva, yrke och bakgrund. De har även systematiskt använt sig av olika kapade identiteter och signaturer för att viralt få spridning på analyserna och de egna inläggen till andra forum, säger Jan Leopoldson vidare.

Här verkar åklagaren lite förvirrad. Det är självklart möjligt att ha en mängd olika alias och identiteter på olika internetforum utan att behöva stjäla nån annan identitet. Så jag undrar om de verkligen ägnat sig åt id-kapning. Det verkar ju ärligt sagt helt onödigt så jag undrar om inte åklagaren tappat bort sig i internetvokabulären.

Den här formen av otillbörlig marknadspåverkan har aldrig tidigare prövats av svensk domstol.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements