Åtta åtalas för Vårvädersskjutningen

Totalt åtalas idag åtta personer för mord och mordförsök eller medhjälp till mord och mordförsök på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget. Alla utom en är bosatta i Biskopsgården eller någon annan stans på Hisingen. Ett par av dem bor i Tuve.

Flera av åtalade för skjutningen på Vårväderstorget är också misstänkta för mordförsök på Jaegerdorffsplatsen som dock på grund av bristande bevisning blivit vapenbrott i åtalet. En är också åtalad för mord på Väderkvarnsgatan, en annan för misshandel på Väderkvarnsgatan och flera av dem är åtalade för vapenbrott på Såggatan och Lotsgatan. Flera är också åtalade för narkotikabrott.

En hel del av de åtalade förnekar gängtillhörighet och så det säkert i flera fall också, men de medger oftast också att de känner gängmedlemmar. En majoritet av de åtalade har föräldrar från Somalia, men inte alls alla.

För flera personer finns också kopplingar till den den tidigare existerande politiska organisationen Pantrarna. Det är något som varit vanligt i både Vårvädersligan och Friskvädersnätverket. Sannolikt finns också kopplingar till Neutrala Föreningen men där har jag inga belägg. Föreningen har dock beskjutits ett antal gånger och de aktiva i föreningen är främst ungdomar med somalisk bakgrund. Ett antal av de åtalade liksom ett par av måltavlorna för skottlossningen tränade också tillsammans i Solväders FC.

Alla åtalade förnekar brott.

Den äldste av de åtalade, Abdulahi Adam Abdi, född 1987, anses vara en av de ledande personerna i Friskvädersnätverket, det kriminella gänget i norra Biskopsgården. Han är misstänkt för för mord och mordförsök på Vårväderstorget, grova vapenbrott på Jaegerdorffsplatsen, på Såggatan och på Lotsgatan samt för grovt narkotikabrott. Han är uppväxt i Danmark och kallas ibland ”dansken”. Föräldrarna är flyktingar från Somalia. Flyttade till Göteborg år 2008. Han dömdes 2011 till två och ett halvt års fängelse för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. En av de som greps på Ekedalsgatan med vapen i bilen.

Den mest kände av de åtalade är Josef Hällgren Abdulrahman som är född 1995. Han är åtalad för mord och mordförsök på Vårväderstorget, för grovt vapenbrott på Jaegerdorffsplatsen samt för grovt narkotikabrott. Han är tidigare dömd för rån, rånförsök, flera ringa narkotikabrott och olovlig körning. Tidigare var han en av Sveriges mest lovande fotbollsspelare. Hade en koppling till den tidigare existerande organisationen Pantrarna via sin bror som var aktiv i organisationen.

Adan Jonis Faisal som föddes 1995 har dömts för grova brott flera gånger, första gången som 15-åring då han greps för vapenbrott. Han dömdes 2010 och 2014 för grova vapenbrott samt för misshandel och stöld. Han är åtalad för mord och mordförsök på Vårväderstorget, för grovt vapenbrott på Såggatan och på Lotsgatan samt för grovt narkotikabrott. En av de som greps på Ekedalsgatan med vapen i bilen. Tränat med Solväders FC.

Khalid Ahmed Ali Mohamed, född 1995, har också han dömts för grova brott tidigare. I mars i år dömdes han för grovt vapenbrott, våldsamt motstånd och skadegörelse. Den beslagtagna pistolen var tänkt att användas i ytterligare ett planerat mord i gängkonflikten i Biskopsgården. Han är åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget, för grov misshandel på Väderkvarnsgatan samt för grovt narkotikabrott.

Ahmed Sakeriye Ali som är född 1996 är den yngste av de åtalade och den ende som inte bor i Biskopsgården eller någon annan stans på Hisingen. Han är dock uppvuxen i Biskopsgården. Åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget, för grovt vapenbrott på Såggatan samt för grovt narkotikabrott. Tidigare dömd för småbrott som snatteri och olovlig körning. Uppvuxen i Biskopsgården. Stökig i skolan och ofta i konflikt med andra elever. Pappan tog i uppfostringssyfte med honom till Somalia 2009. De återvände inte förrän 2014. Han uppger själv att vistelsen i Somalia var mycket negativ för honom. En av de som greps på Ekedalsgatan med vapen i bilen.

Ihab Louz som är född 1994 är åtalad för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget. Han ska ha enligt åtalet ha anlagt container- och bilbränder i Biskopsgården under den aktuella kvällen, för att dra lokal polis bort från Vårväderstorget. Det enda brott han dömts för tidigare är ringa narkotikabrott. Läste fordonsprogrammet och har ett heltidsjobb. Förnekar brott och alla som helst kopplingar till morden.

Onur Corap född 1995 och utbildad till väktare. Åtalad för mord och mordförsök på Vårväderstorget, för mord på Väderkvarnsgatan samt för grovt vapenbrott på Jaegerdorffsplatsen. Har tidigare dömts för snatteri och hot mot tjänsteman. Han avviker i likhet med Ihab Louz från de andra åtalade då han haft flera fasta jobb och bra betyg från gymnasiet. Dessutom har han genomfört väktarutbildning och förberedande militärutbildning. Förnekar all inblandning i samtliga brott. Hade en koppling till den tidigare existerande organisationen Pantrarna. Tränat med Solväders FC.

Ahmed Abdirahman Ahmednuur Warsame, kallad Silence, född 1991. Växte upp på Hisingen i en stor syskonskara. Flyttade som tonåring till England med anhöriga. Återvände i fjol. Har sedan dess levt som bostads- och arbetslös. Åtalad för mord och mordförsök på Vårväderstorget. Förnekar gängtillhörighet och att han skulle ha nåt med mordet att göra.

I Göteborgs-Posten antas det att skottlossningen på Vårväderstorget är en hämnd för dubbelmordet på Väderilsgatan i september 2013. Detta finns dock flera problem med detta och den teroin känns int helt trovärdig. Detta då Homa Badpa var flickvän till Houssein Chit som sköts ihjäl på Vårväderstorget. Hennes bror Shoyeb Badpa var en av de som mördades på Väderilsgatan. Den andre som dödades på Väderilsgatan var Arap Savran. Arap Savran uttalade några gånger sympatier för organisationen Pantrarna.

Antingen så är familjen Badpa helt oskyldigt drabbade av våld eller så kan det var så att de två morden har ett samband men inte det som är lättast att räkna ut. Det troligaste är väl dock att Badpas drabbats helt oförskyllt. Om de drabbats oförskyllt så kan Vårväderskjutningen var en hämnd för Väderilsmorden.

En del uppgifter gör dock gällande att Houssein Chit försökt mäkla mellan de två kriminella nätverken i Biskopsgården. Att han velat lugna ner läget och bilägga konflikten. Orsaken till detta kan vara att han blivit tillsammans med Homa Badpa eller så har han blivit tillsammans med henne på grund av sina försök till fredsmäkleri. Såväl Homa Badpa som Houssein Chit hade kopplingar till den tidigare existerande organisationen Pantrarna. Houssein Chit tränade också med Solväders FC vilket också hans yngre bror gjort. Hans yngre bror blev skadad vid skjutningen på Vårväderstorget och är eventuellt den som är misstänkt i samma häleriärende som Eddie Jobe. Eddie Jobe anses vara en av de ledande personerna i Vårvädersligan och var aktiv i föreningen Pantrarna.

Om ovanstående skulle stämma, vilket inte kan bekräftas, så mördas han på grund av sitt fredsmäklande. I så fall bör andra ledande personer i Vårvädersligan ha varit införstådda med mordet. Mot att det stämmer talar det faktum att Berat Kastrati sitter i fängelse just nu för att ha planerat och förberett ett mord på Josef Hällgren, en av de som åtalats för morden på Vårväderstorget.

Ett annat alternativ är att Homa Badpa fungerat som spion och via sitt förhållande med Chit kartlagt Vårvädersligans liv och leverne. I det fallet utgör skjutningen och morden på Vårväderstorget helt säkert en hämnd för mordet på Väderilsgatan. Men i ett sådant fall borde Homa Badpa också vara åtalad. Det är hon inte så detta alternativ verkar inte heller rimligt.

GP påstår också att skottlossningen på Vårväderstorget är 2000-talets värsta våldsdåd i Göteborg. Det är det förstås inte. Värst är bomben i Torslanda som dödade fyra personer varav minst en, troligen två, tillhörde Friskvädersnätverket, inklusive en liten flicka.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Åtta åtalas för Vårvädersskjutningen”

Kommentarer inaktiverade.