K är det nya bensinmärket

Circle KNär en åker runt i Sverige dessa dagar så förekommer det Statoil-mackar i en rad olika stadier av överföring till att bli K-mackar. Egentligen är varumärket  och namnet Circle K medn det är bokstaven K som syns. Den är visserligen inne i en ring. Men det är svårt att säga ”Circle K” på svenska, men lätt att säga K. Förutom färgerna så anknyter ju dessutom bokstaven K till ett gammalt svenskt bensinbolag, Koppartrans. Fast de hade förstås ett mycket snyggare K.

Circle K är dessutom inte ett bensinbolag, det är en livsmedelskedja som också säljer bensin. En kanadensisk livsmedelskedja med det franska namnet Alimentation Couche Tard Inc (översatt blir namnet Nattugglans Livsmedel)med huvudkontor i Laval i Quebec, den fransktalande delen av Kanada.

Företaget startades 1980 av Alain Bouchard med en enda livsmedelsbutik i Laval, 1985 köpte han 11 stycken livsmedelsaffärer som arbetade under namnet Couche Tard. 1986 fick alla butikerna, som nu var 34 stycken varav bara tre som ägde av bolaget, byta namn till Couche Tard. Med tiden köptes allt fler företag i Kanada upp och ägde företaget 220 livsmedelsbutiker och det fanns 34 franchisebutiker samt 49 butiker med samarbetsavtal.

2000 hade företaget 1 625 butiker varav 460 stycken också sålde bensin. Antalet anställda vara 11 500. Året därefter köptes de första livsmedelsaffärerna och bensinstationerna i USA. År 2003, efter många andra uppköp, så övertog bolaget Circle K från Conoco-Phillips (ägde tidigare också Ingo-mackarna som då bar namnet Jet) och har därefter fortsatt köpa upp livsmedelsaffärer och bensinmackar i USA och andra länder, däribland många från Shell och Conoco-Phillips, men även från många andra bensin- och oljebolag samt livsmedelskedjor.

2012 köptes Statoils bensinförsäljningsverksamhet inklusive butiker och från 20016 har de beslutat att alla deras olika varumärken i hela världen förutom Couche Tard-kedjan i Kanada ska använda varumärket Circle K. Företaget har idag omkring 80 000 anställda och omkring 16 000 butiker.

Circle K-kedjan som sådan startade 1951 i El Paso av Fred Hervey som Kay’s Drive-In Food Service. Någon gång i slutet fick denna kedja namnet Circle K. 1979 började Circle en internationell expansion, men gick i konkurs 1990. 1996 köptes bolaget av Tosco Corporation, 2001 köptes etta bolag av Phillips Petroleum som 2002 fusionerade med Conoco till Conoco-Phillips. 2003 köptes sen Circle K upp av Alimentation Couche Tard. Från 2006 driver Conoco-Phillips en del bensinstationer på franchisebasis som Circle K-stationer.

Statoil-mackarna var innan 1986 Esso-mackar som ägdes av US-amerikanska oljebolaget Exxon (tidigare Standard Oil of New Jersey). 1993 köpte bolaget också svenska BP med deras mackar. Vissa av företagets obemannade bensinstationer gick under namnet 1-2-3.

2007 köpte Statoil Jets obemannade bensinstationer i Skandinavien. Kedjan fortsatte drivas under namnet Jet på licens från den tidigare ägaren Conoco Phillips. På grund av Statoils samgående med Norsk Hydros olje- och gasverksamhet blev företaget samma år även ägare till Norsk Hydros bensinstationskedja samt den svenska delen av Uno-X. EU-kommissionen ansåg att Statoil skulle fick en allt för stark ställning och villkorade därmed köpet av Jet-stationerna med att Hydrostationerna samt 40 JET-stationer i Norge och 40 av de 163 Jet-stationerna i Sverige såldes. Stationerna såldes april 2009 och köpare blev finländska St1. Under 2010 ändrade vissa av 1-2-3-stationerna namn till Jet.

Koppartrans

Koppartrans

Hydrostationerna hade tidigare var Mobilstationer (Mobils egentliga namn var från början Standard Oil Company of New York, Socony). Mobils ursprungliga varumärke var en gån i tiden inspirationen för det varumärke som Koppartrans hade, ett K i form av en eldsprutande drake i en ring med svart bakgrund. Circle K:s varumärke, ett rött K i en cirkel med vit bakgrund är inte alls lika snyggt.

2010 lade Statoil sin försäljningsverksamhet i ett separat bolag under namnet Statoil Fuel & Retail vilket noterades på Oslobörsen. 2012 köptes bolaget som redan nämnts av kanadensiska Alimentation Couche-Tard för 2,8 miljarder USD. Med början i oktober 2014 bytte Jet-stationerna namn till det nya varumärket Ingo och i september 2015 meddelade Couche-Tard att Statoilstationerna skulle byta namn till Circle K under 2016. Något som nu sker.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements