Till försvar för Amineh Kakabaveh

Amineh KakabavehNaturligtvis är det inte okej att sprida rasistpropaganda. Vänsterpartisten Kakabaveh har bett om ursäkt för detta. Men det räcker inte tycker andra. Avgångskrav har därför rests från många håll och kanter. Men det är kontraproduktivt attså fort någon gjort nåt fel kräva personers avgång från ditten och datten. Alla människor begår fel och det finns inga felfria människor. Även den bästa människan begår fel.

En jakt efter den perfekta människan som inte begår några fel leder till att politiker börjar dölja och förneka vad de gör och säger. Eller så börjar de bara säga en massa ord som är till intet förpliktigande och utan substans. En sådan utveckling syns redan i den svenska politiken och det är mycket olyckligt. Människor måste tillåtas göra fel annars är vi illa ute. Människor som gör fel måste också förlåtas. Annars blir det problem. Det finns därför ingen som helst anledning att kräva Kakabavehs avgång och det är olyckligt att hon dragit sig tillbaka från den utåtriktade politiken efter en i stora delar onyanserad kritik från alla möjlig håll.

Det finns dock de som försvarar henne. En sådan person är min partikamrat Håkan Blomqvist som skriver:

Naturligtvis var det ett groteskt misstag av riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V), att dela vidare en rasistisk post om somalier på sociala media. Förfalskad med SVT-logga av nazister, visserligen, men innehållsmässigt desto tydligare islamofobisk. Slarv? Visst, Kakabaveh har uppriktigt bett om ursäkt till alla kränkta och sitt parti. Obegripligt? Nej, inte i sociala medias vansinniga hastighet, när många tager vad man haver för att brassa på med sitt budskap.

Och det är förstås här skon klämmer. I budskapet. Kakabaveh är känd som en obrottsligt kämpande feminist mot alla förtryckande patriarkala strukturer, mot religiös vidskeplighet och underkastelse, mot reaktionära ideologier, traditioner och kulturer – var helst de står att finna. Hon är en kämpande sekulär universalist för demokrati, modernitet och socialism i spåren av 1789 års La Grande Révolution. Och slåss lika envetet mot kvinnoförtryckande ”hederskulturer” i Sverige som mot Erdogans förtryck i Turkiet och Assad-diktaturen i Syrien. Hon utgör personligen ett avantgarde i den antireaktionära och antipatriarkala kulturkamp som förs av kvinnor över hela jorden.

[…]

Att låta Amineh Kakabavehs fel leda till partirepressalier och uteslutning vore tragiskt. Istället kan det öppna upp diskussionen för hur vi klokast utvecklar dessa erfarenheter av kvinnors direkta frigörelsekamp som del i föreningen av vår tids brokiga arbetarklass – utan att den kidnappas av borgerlighetens ideologiska insatsstyrkor.

Även många vänsterpartister har tagit sin partikamrat i försvar:

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler har upprepat att det Amineh gjort kan leda till en uteslutning. Senare byter han fot och kallar det att Amineh ska ta en “timeout”. Vad en timeout innebär framgår inte i stadgar. När vi talat med Amineh säger hon att hon varit tydlig med partisekreteraren att hon inte är intresserad av att ta någon timeout.

Hur ska ett parti kunna hantera och stå emot drev? Till att börja med måste vi lära oss att stå emot påtryckningar om krav på avgång som kastas omkring lättvindigt. När det blåser kan vi inte ge vika för minsta motstånd eller kasta ut varandra en efter en. Hur ska vi då kunna skydda varandra när det väl gäller?

Det finns många alternativ innan ett hot om uteslutning är nödvändigt.

Vidare måste vi lära oss att hantera våra olikheter bättre. Ibland uppstår meningsskiljaktigheter som kan skapa slitningar och då är det viktigt att vi lär oss att lyfta dessa till debatt om sakfrågorna snarare än att spä på konflikten genom att fokusera på enskilda personer. Det är sällan som medlemmar står ensamma i sina uppfattningar och erfarenheter. Genom att fånga upp och bemöta dem kan vi som parti förstå varandra bättre och lättare hitta tydligare förhållningssätt där vi kommer vidare starkare.

Vi måste diskutera sakfrågorna. Först och innan vi hotar med uteslutningar och andra dumheter. Det är för mig självklarheter. Det borde det vara för alla vänstermänniskor. Vänstern blir försvagad om vi inte kan acceptera att folk begår misstag. Vänstern försvagas av uteslutningar och splittringar. Åsiktsskillnader måste accepteras och diskuteras.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

5 svar på “Till försvar för Amineh Kakabaveh”

  1. ”Men det är kontraproduktivt alltså fort någon gjort nåt fel kräva personers avgång från ditten och datten. Alla människor begår fel och det finns inga felfria människor. Även den bästa människan begår fel.”

    Mänskligt och logiskt har du givetvis helt rätt. Problemet är att vi lever i ett mediesamhälle innefattande såväl traditionella som allt mer betydelsefulla sociala media. ”Affärer” av det slag, som t.ex. fallen Kakabaveh och Kaplan är ett exempel på, ges full fokus i media och tar ofta bort uppmärksamheten från de frågor, som är verkligt viktiga och betydelsefulla.

    Att söka förklaringar till misstag och framföra ursäkter blir i denna medievärld något, som görs i uppförsbacke och med 110 procent av bevisbördan på den ”felande”. Att tränga igenom i denna tuffa värld och att åter lyckas få till ett positivt moment i argumentationen kan i praktiken vara omöjligt.

    Alla strider kan inte vinnas – hur rätt man än tycker sig ha – och därför kan det ibland vara förståeligt att avgångskrav ställs om alternativet är att fokus skymmer andra viktiga frågor. Jag säger inte att det är ett rätt agerande men kan ändå inse att det i vissa fall finns en rationalitet bakom handlandet.

  2. Men nu tycker jag att Blomquist och du Anders kör en grej vid sidan om. Ni har inte läst på, i varje fall inte du Anders.
    Detta handlar inte om att vem som helst kan göra fel vid nåt tillfälle. Det handlar inte om att Kakabaveh av misstag la ut en text från NMR -det har hon ju bett om ursäkt för.
    Det handlar om vad hon skrev till den utlagda texten, och vad hon INTE bad om ursäkt för -och då kommer det hela i ett helt annat läge.
    Hon bad om ursäkt för att hon hade lagt ut klippet med den förfalskade översättningen, men på samma gång skrev hon att hon inte bad om ursäkt för sina kommentarer om somaliska muslimer. Dom kommentarerna var råa och omdömeslösa och det är DOM kommentarerna hon kritiseras för. Dom ses som rasistiska.

    Hade hon sansat sej och t.ex. sagt att hon i hastigheten missuppfattat flera saker och att hon ville be om ursäkt för dom kommentarer hon av misstag gjort och att hon verkligen inte menade något illa mot muslimer i allmänhet så hade hela saken varit ur världen.

    Men med en så dålig taktik som den hon visat upp, och en så total brist på politisk respekt så får hon faktiskt ta dom smällar hon får. Tråkigt bara att det drabbar hennes parti och skapar problem inom vänstern.

    1. Så vad har hon då sagt om somaliska muslimer? Att det finns flera somaliska muslimer som försvarar kvinnomisshandel (däribland moderata politiker) eller vad? Jag kan inte se i nån av de mot hennes kritiska artiklarna att hon kritiseras för nåt annat än att hon spridit rasistfilmen, förutom i en artikel i GP. Men påståenden i den kan jag inte hitta belägg för. Det är möjligt de är korrekta, men det finns inga belägg för det.

      1. Jag ser nu att Kakabaveh visst har bett om ursäkt för hur hon tolkade filmen. I den ursprungliga artikeln i Expo och i ett facebookinlägg som citeras i en av de länkade artiklarna i ETC. Även om hon skruvar sig lite. Det är också uppenbart att hon inte förstår alla nyanser i det svenska språket. Jag har sett liknande misstag från kurder vid andra tillfällen. Deras reaktioner ska också ställas i relation till att de flytt från islam.

Kommentarer är stängda.