Ikea, Candyking och Malmros i Panamapappren

Del 10 av 12 i serien Panamapappren

En person som tillhör en av Sveriges mer klassiska finansfamiljer som finns i Panamapappren är Frans Malmros som står som ägare i Invino Properties Ltd i British Virgin Islands (BVI). Bolaget har också kopplingar till ett Skandiabolag på Isle of Man (också ett skatteparadis) och till Herald Trust Company Ltd på skatteparadiset Jersey. Det sistnämnda verkar var ett rådgivningsbolag/bankirfirma som hjälper sina klienter att bilda bolag i skatteparadis.

Inte helt förvånande förekommer också Ikea-koncernen i Panamapappren. Ikea är ju uppbyggt på ett sätt som försvårar insyn, minimerar skatten och döljer det formella ägandet. Ikano Fastighets AB är kopplat till Rimm Technologies Holding Corp på BVI som har 111 kopplingar till olika bolag i olika skatteparadis inklusive Schweiz. De flesta bolagen anges som aktieägare i Rimm Technologies och det gäller också Ikano. Ikano är ett företag som ägs av familjen Kamprad och som inte ingår i den stora Ikea-koncernen

Ikano Ltd i BVI har för sin del kopplingar till Ing Trust Luxembourg SA, en så kallad privatbank. Ing Trust har kopplingar till 58 bolag och är ett företag som hjälper klienter att sätta upp bolag i skatteparadis. Ing Groep är ett stort nederländskt finans- och försäkringsföretag och Ing Trust är en del av deras verksamhet.

Cecilia Madelaine Elisabeth Malmsten som av allt att döma verkar vara arkitekt och som bor på Djursholm var ägare i Junify Ltd på BVI som fanns åren 2012-213. I Sverige är hon engagerad i 6 olika bolag varav flera ägs av henne och hennes man. Malmsten var namnet på den familj som en gång i tiden ägde Pharmacia. Om det finns nån koppling vet jag inte. Andra ägare i Junify var skådespelaren Per Staffan Götestam och Yue Lie i Hong Kong som är kopplad till flera bolag i skatteparadis. Cecilia Malmsten har kopplingar till flera bolag som har med Kina att göra och så verkar också ha varit fallet med Junify. Per Staffan Götestam har några styrelseuppdrag i svenska företag.

I Panamapappren finns också Candykings tidigare VD David von Laskowksi som idag är aktiv i några mindre företag i Sverige varav ett, Axcent of Scandinavia AB, ägs av Ayad al-Saffar och är mest känt för sitt dotterbolag Ur & Penn. David von Laskowski var ägare av Central Core Investments Ltd på BVI (existerade 2008-2011) som också har en koppling till Hong Kong där Al-Saffar också har företag.

Tidigare har jag skrivit om andra finansmän och storfräsare som Anders Wall, Anders Bergengren, Mattias Köling, Greger Ericsson, Roger Holtback och Rolf Lundström som också nämns i Panamapappren.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Svenska storfräsare och välkända småföretagare i PanamapapprenStor bilhandlare och tveksam fastighetshaj i Panamapappren >>
Advertisements