Svenska storfräsare och välkända småföretagare i Panamapappren

Del 9 av 12 i serien Panamapappren

Förutom godsägaren Anders G. Bergengren, finansmännen Greger Ericsson, Anders Wall och Mattias Köling (Skype) är det faktiskt få namn på personer från den svenska eliten eller svenskar som hör till de alla rikaste i Panamapappren. Men det finns ytterligare en del.

Roger Holtback, bror till välsedde och välkände diplomaten Jan Eliasson och tidigare Volvo-direktör är en av dem. Han nämns som delägare i det fortfarande aktiva bolaget Boa Vista Developments Ltd på British Virgin Islands (BVI) tillsammans med en lång rad andra personer varav ytterligare några är svenskar. En är Matilda Snöwall i Stockholm. Hon verkar arbeta på medieproduktionsbolaget Mastiff. Två andra är Cem Yeter och Charlotte Holtback Yeter. Hon är uppenbarligen släkt med Roger Holtback och de två har företaget Holtback Yeter Consulting AB.

Det svenska företaget Tastsinn AB förekommer i pappren. Det ägs av krögaren Uwe Löffler som har en mängd företag i Sverige. Bolaget nämns i samband med Silium International Holding Ltd på Seychellerna. Bolaget grundades 2008 och är aktivt. I samband med Silium International Holding nämns dessutom ytterligare en mängd svenska företag såsom Norlander Ekonomikonsulter AB, Logistik Restauranger AB, Epifyt AB, Ingmar Lundin Förvaltnings AB, Syoto AB, FM Fastigheter AB och Ciceron Leisure AB.

Epifyt AB är ytterligare ett av Löfflers bolag. Ägare till FM Fastigheter verkar Peter Heed och Hans Gunnar Heed vara. Ciceron Leisure ingår i Provobis Invest AB som är största ägare i det stora fastighetsbolaget Svolder. Företagsgruppen ägs av Rolf Lundström. Syoto AB har en Torsten Söderberg som ägare. Han är också kopplad till Tastsinn AB och flertalet av de bolag som är kopplade till/ägda av Uwe Löffler. Eric Norlander är ägare av Norlander Ekonomikonsulter AB och är också styrelsemedlem i de flesta av Löfflers företag. Logistik Restauranger ägs av konkurrenter till Löffler, familjen Bäckström.

Enligt Uwe Löffler som uttalar sig i GP har bolaget på Seychellerna köpts för att användas i en fastighetsaffär i Thailand och det nämns i det svenska bolaget årsredovisning. Det är av det mesta att döma inget konstigt med bolaget på Seychellerna. De andra kopplingarna GP skriver om kan i alla fall inte jag hitta i databasen.

Ett bolag som förekommer flitigt i Panamapappren är Vind Sweden AB utan att de ansvariga för databasen lyckas sätt ihop det till samma bolag. Nåt bolag med det namnet existerar dock inte men bolaget är knutet till Høegh Capital Partners på Guernsey med olika varianter på namnet. Høegh Capital Partners är knutet till ytterligare en mängd företag i olika skatteparadis samt i Sverige och Norge. Och till den norska storfinansfamiljen Høegh förstås. I några fall anges också en koppling till den svenska advokatfirman Vinge och fler fall till olika adresser i Lund.

Vi har också Adam Reuterskiöld Arnbäck som är delägare i Universal Exports International Ltd på BVI. Andra delägare i samma bolag är Hermine Louise Rita Bonde, Lars Sebastian Svensson, Laton Securities SA och Fontana de Paradiso Holdings SA. Adam Reuterskiöld Arnbäck som bor i Thailand är också ägare av Pillar Enterprises Ltd och Scandinavian Thai Homes International Ltd. Både de bolagen finns också i BVI. På hemsidan för Scandinavian Thai Homes uppges att bolaget ägs av Adam Reutersköld Arnbäck tillsammans med Nils Wachtmeister som också bor i Thailand. De två äger också det thailändska fastighetsbolaget Kudu Company. Lars Sebastian Svensson uppges ha en adress i Hong Kong, men Hermine Louise Rita Bonde uppges bo i Stehag.

Det finns förutom de personer jag hittills nämnt i mina tre inlägg ytterligare ett stort antal svenska med. Ett stort antal svenska adresser finns i databasen. Svenska Dagbladet vill ha betalt av er för att ni ska kunna läsa dem. De är helt fria att läsa i Panamapapprens databas. Utöver detta finns också alla de bolag Nordea och SEB medverkat till att bilda.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Svenskarna i Panamapappren – skumraskfigurer och några riktigt rikaIkea, Candyking och Malmros i Panamapappren >>
Advertisements