Dömda brottslingar och tvivelaktiga företag i Panamapappren

Del 12 av 12 i serien Panamapappren

Jag har redan tidigare nämnt några personer som dömts för brott i Sverige, som drivit företag med tvivelaktig verksamhet och som förekommer i Panamapappren. En av dem är Gustaf Roger Johansson i Piteå med företaget Goldside Electronics och en annan är Hans Gustaf Wilöf som dömts för grov ekonomisk verksamhet. Det finns förstås fler liknande personer och företag.

En av dem är Alfonso Bermudez Granlund, bror till arbetsförmedlingens tidigare chef Angeles Bermudez-Svankvist. Han var ägare och VD i Svenska Valutagruppen, ett företag som gick i konkurs år. Bolaget misstänktes ha lurat 400 investerare som förlorade sammanlagt 175 miljoner. Alfonso Bermudez Granlund blev därför åtalad år 2014 för grov förskingring, i andra hand grov trolöshet mot huvudman, samt grov oredlighet mot borgenärer för sin inblandning i guldaffärer för över 100 miljoner kronor. Pengarna kom från bolagets kunder och guldet gick upp i rök i samband med konkursen.

Brotten ska enligt åtalet ha begåtts mellan oktober 2006 och mars 2009 då Bermudez Granlund handlat guld för 85 miljoner kronor som var investerarna pengar. Sedan ska han själv ha tillskansat sig större delen detta guld till ett värde av cirka 75 miljoner kronor.

I juni 2015 dömdes Alfonso Bermudez Granlund till två års fängelse för grov trolöshet mot huvudman och grov oredlighet mot borgenärer. Han dömdes inte för grov förskingring utan firkändes på den åtalspunkten. Domstolen menade att åklagaren inte kunnat styrka att Bermudez Granlund fått nån vinning av guldet. Därför föll också åklagarens krav om förverkande av 75 miljoner kronor.

Alfonso Bermudez Granlund har förekommit på listor över de som har störst skatteskulder i Sverige.

I Panamapappren förekommer Alfonso Bermudez Granlund som ägare i bolaget Intensive Idea Managment Ltd på British Virgin Islands (BVI) som fanns mellan januari 2006 och november 2007. Detta bolag har i sin tur kopplingar till Zetland European Administration Limited med adress i Schweiz och koppling till 25 olika företag. De flesta av dessa företag har satts upp av Zetland för klienter som företag med dolt ägande i form av så kallade bearer bonds.

Vi har också bolaget Unicorn Capital Research Ltd på BVI som sattes upp av Fidux Trust Company i Gibraltar med de svenska bolagen Krefab AB och Berg & Fhinn Investments Group AB (ska vara Berge & Fhinn Investments AB). Krefab AB har gått i konkurs. Unicorn fanns mellan november 2005 och april 2007. Berg & Fhinn Investments ägdes av Per-Magnus Fhinns och Isabell Berge men är likviderat (upplöst). Idag har de ett bolag som heter Fhinns Försäkringsservice KB.

Per-Magnus Fhinn som är skriven i Ramsele förekommer i databasen över dömda brottslingar, Lexbase. Han har också varit misstänkt för brott i samband med att Hamrånge församling förlorade omkring 1 miljon kronor. På förslag från Peter Rosén som satt i kyrkorådet placerade de pengar i Suisse IQ Fix Income Fund:

Bakom ”Suisse IQ” låg någonting som kallade sig ”ENEA Investment Group LTD”, och bakom det låg Per-Magnus Fhinn, som senare under 2007, när frågorna börjat komma, bjöds in av Peter Rosén till ett kyrkorådsmöte för att svara på frågor. Vittnen berättar om en sällsynt svada kryddad med avancerad businessengelska. Många verkade smickrade över att denne ”vice president” för ett investmentbolag över huvud taget dök upp i Bergby, enligt källorna.

Per-Magnus Fhinn hade inget fondbolag. Enligt finansinspektionen har han aldrig haft tillstånd att bedriva någon sådan verksamhet. Däremot har de fått frågor kring honom tidigare, vilket gjort att de lämnat hans namn vidare till polisens ekobrottsmyndighet, där det nu har startats en förundersökning. Sedan tidigare är han också dömd för penninghäleri.

Peter Rosén och Per-Magnus Fhinn har haft affärer ihop. Peter Rosén gick in som delägare i Fhinns bolag Blåsut Consulting, som utgav sig för att syssla med ”ekonomisk administration”, 19 februari 2007, knappt en månad innan han fick församlingen att satsa pengar i fonderna. Året efter gick också Fhinn in i Roséns bolag PP Schakt och transport. Arbetarbladet har försökt prata med Peter Rosén för att reda ut hans roll, men han har vägrat svara på våra frågor. Han sitter fortfarande kvar i både kyrkorådet och kyrkofullmäktige.

Per-Magnus Fhinn förnekade att han gjort nåt fel och hävdade att han inte behövde tillstånd för verksamheten då han inte var förvaltare utan bara försäljare. Han menade också att han själv blivit lurad. Finansinspektionen menade dock att han behövde tillstånd:

Men enligt Åsa Thalén som är avdelningschef för fondtillsyn på Finansinspektionen så behövs tillstånd också för att sälja fonder.

– Sälja får han inte göra, då måste han ha tillstånd från oss och det har han aldrig haft. Och är det en utländsk fond så får den dessutom inte säljas i Sverige utan att ha blivit inanmäld till oss. Dessutom måste han ha en bank, eller ett kreditinstitut. Av dina uppgifter att döma låter det inte rimligt att han skulle kunna agera utan tillstånd.

Isabelle Berge bor i Rönninge utanför Stockholm.

Suisse IQ Fund var ett bolag som hörde hemma på British Virgin Islands och var listat på börsen i ett annat skatteparadis, Bermuda. Enea Investment Group har jag inte kunnat spåra. Det har funnits ett bolag i Wisconsin, USA, med det namnet men det har sannolikt inget samband me de i Sverige aktiva företagen. Några kopplingar mellan Fhinn och Berge till Krefab AB hittar jag inte men verksamheten var samma typ av rådgivningsverksamhet som Fhinn och Berge sysslat och sysslar med.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Stor bilhandlare och tveksam fastighetshaj i Panamapappren
Advertisements