Journalister på GP borde få gå kurser om att kolla fakta

Idag utropas lyxkryssaren Harmony of the Seas till världens största fartyg i Göteborgs-Posten. Det är inte sant på något sätt. Om vi mäter i bruttotonnage så finns det 4 större fartyg och mäter vi längd finns det 100-tals fartyg som är längre, däribland de flesta större containerfartyg. Mäter vi dödviktston så finns det 1000-tals fartyg som är större än Harmony of the Seas som är en av tre lyxkryssare av samma klass.

Allure of the Seas. Bild: Rolf H under Creative Commons Attribution 2.0 Generic licens.

Harmony of the Seas är dock lite större än sina systerfartyg. Harmony of the Seas är därmed världens största lyxkryssare och passagerarfartyg. Men inte världens största fartyg.

Det är lätt att kolla sånt här och därmed lätt att undvika felaktiga rubriker och felaktiga uppgifter. Oavsett om det handlar om att journalisten själv eller nån särskild rubriksättare som gjort fadäsen. Dålig faktakoll i den här typen av artiklar där fakta är lättkontrollerat (tar några sekunder, max några minuter) betyder också dålig faktakoll i andra artiklar. Gammelmedia som GP ska därför alltid läsas med en stor nypa salt. De är ofta bara marginellt bättre än rykten på facebook.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements