Götaverkens gamla flytdocka tas i drift i Thyborøn

Imorgon, de 20 maj, invigs Thyborøns nya flytdocka. Det är den tredje största flytdockan i Danmark. Ursprungligen fanns den på Götaverken i Göteborg. Men det är inte den flytdocka som nyligen bogserades bort utan en mindre som bogserades bort redan 2015. Flytdockan är 153 meter lång och 33 mter berde. Den kan ta båt upp till 6 000 ton. De som ska använda flytdockan är Thyborøn Shipyard, Kynde & Toft samt Thyborøn Skibs- og Motor. Thyborøn ligger vid Limfjordens mynning i Nordsjön på västsidan av Jylland.

flydedok_Thyborøn

Flytdockan i Thyborøn. Foto: Thyborøn Havn

Imorgon börjar också firandet av att Ö-varvet på Öckerö fyller 100 år. Det är ett av två kvarvarande varv i Göteborgsområdet, det andra är Gotenius varv. Ö-varvet reparerar mindre handelsfartyg, färjor, fiskebåtar och militära fartyg. Förutom de militära fartygen så har Gotenius samma inriktning.

Ö-varvet

Ö-varvet. Bild: Ö-varvet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements