Fällande domar för samtliga åtalade för insiderbrott i CybAero

I januari 2014 fick företaget CybAero, som tillverkar obemannade helikoptrar, en av sina största ordrar någonsin. Ordern från Asien var värd 50 miljoner kronor, ett belopp som motsvarande bolagets årsomsättning. Kursen på aktierna i bolaget steg kraftigt med ca 55 procent redan under den första halvtimmen efter att nyheten hade offentliggjorts. Tre personer kom senare att misstänkas och åtalas för insiderbrott i samband med den ordern.

En av de tre åtalade satt vid tiden för ordern i CybAeros ledningsgrupp. Han misstänks ha läckt uppgifter till sin bror, varpå broderns 23-åriga flickvän ska ha öppnat en aktiedepå och köpt aktier i First North-noterade CybAero dagen före ordern offentliggjordes i ett pressmeddelande.

Ledningen i CybAero avvisade helt att den misstänkte anställde skulle ha kunnat göra sig skyldig till brott och VD Mikael Hult menade att det inte fanns några som helst bevis för att ett insiderbrott begåtts. Mikael Hult visade sig ha fel.

I juni 2015 dömde Stockholms tingsrätt en av de tre åtalade för insiderbrott och frikände två av de åtalade personerna. Den dömde personen hade en ledande position i ett bolag baserat i Linköping, CybAero, som är registrerat på Nasdaqs alternativa marknadsplats First North.

Svea hovrätt finner lika med tingsrätten att den man som haft en ledande position i bolaget fått insiderinformation rörande ordern. Vid en sammantagen bedömning av de uppgifter som samtliga tre personer lämnat har hovrätten också kommit fram till att mannen i sin tur förmedlat specifik information till de övriga två i form av råd att köpa aktier inom viss begränsad tid och sälja dem efter aktieuppgången.

– Domen visar att det inte på något sätt är riskfritt att handla på insiderinformation, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

CybAero är ett företag i Linköping som utvecklar obemannade helikoptrar, så kallade VTOL UAV (Vertikal Take-Off and Landing Unmanned Aerial Veichle) eller RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems). Företaget grundades år 2003, men redan 1992 inleddes ett forskningssamarbete mellan FOI och Linköpings universitet. Bolaget har sitt huvudkontor i Linköping.

Företaget har bland annat tillverkat helikoptern Apid 55, som gjorde sin första offentliga flygning i Sverige den 8 januari 2008. Teknik utvecklad på företaget har även sålts till Saab Aerosystems för utvärdering och vidareutveckling till produkten Skeldar. En prototyp av farkosten visades upp offentligt för första gången i början av januari år 2008.

CybAero inledde samarbete 2009 med den spanska IT- och försvarskoncernen Indra Sistemas och 2010 med Cassidian/EADS kring utvecklingen av nya helikoptermodeller. Ny helikopter för år 2012 är APID 60 vilken är helt autonom när det gäller flygning, landning och start.

Största aktieägare 29 april 2016

Subversive Capital, 11,2%
Avanza Pension 7,9%
State Street Bank & Trust Com, 4,9%
Rambas AB, 3,0
Nordnet Pensionsförsäkring AB, 2,0%
Mikael Hult via bolag och privat, 1,9%
Amer Al-Khalili, 1,4%
Henrik Lewander, 1,4%
David Olsson, 1,0%

Rambas AB ägs av Lars Svensson och Subversive Capital är en US-amerikansk riskkapitalfond med kopplingar till USA:s tidigare utrikesminister, Madeleine Albright. Företaget investerar främst i företag som tillverkar produkter som har användning i olika konfliktområden. Hudintressenten i Subversive Capital, Michael Auerbach sitter i styrelsen för CybAero AB tillsammans med Mikael Hult, Claes Drougge, Jan Ahlgren, Mats Robert Jacobson, Göran Larsbrink, Adam Lance Rothstein (också från Subversive) och Mats Westin.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements