Koranlärare mördad av misstag eller handlar det om islamofobi

Den 30 oktober 2015 mördades en ung man nära Sjumilaskolan i norra Biskopsgården. Mannen var på väg till fotbollsträning och hade ingen som helst koppling till några kriminella gäng. Han arbetade också som koranlärare. Två personer, födda 1988 respektive 1990, greps ganska snabbt efter mordet och de har nu åtalats. De två åtalade personerna har inga kända kopplingar till kriminella gäng i Biskopsgården och hör inte hemma där. De är dock kända av polisen sen tidigare och är tidigare dömda för grova brott. De två har dock ingen som helst känd koppling till den mördade.

Motivet till mordet på koranläraren är inte klarlagt och de två åtalade nekar till brott. De är knutna till brottet genom teknisk bevisning. På ett magasin till ett av de vapen som användes vid mordet finns dock dna från en person med känd anknytning till Vårvädersligan (södra Biskopsgården). Detta betyder dock inte att han behöver ha varit inblandad i mordet, det kan bara vara så att han sålt vapnet till mördarna. Han är i sammanhanget misstänkt för vapenbrott men inte åtalad ihop med de två misstänkta mördarna.

Den mördade mannen har ett somaliskt ursprung och det spekuleras därför friskt i om han förväxlats med någon medlem i Friskvädersnätverket (det kriminella nätverket i Norra Biskopsgården) eller om han skjutits bara för att han var somalier. Några belägg för någon av dessa spekulationer finns inte.

Några rasistiska motiv i betydelsen afrofobi verkar inte heller existera. En av de misstänkta har delvis ett ursprung i Afrika. Han är skriven i Gamlestaden och har vad det verkar en helsvensk mor. Hans namn är Isak Dewit. Han har dock vad det verkar bott i Vänersborg den senaste tiden innan brottet. Den andre misstänkte, Marcus Soumaoro, är också svart och medborgare i Elfenbenskusten i Västafrika. Han har ingen uppgiven adress men har tidigare varit bosatt i Uddevalla. Något som också gäller Isak Dewit. Det är teoretiskt möjligt att mordet kan ha ett antimuslimskt motiv. Om ett sådant motiv spekuleras det dock ingenting i gammelmedia. Om ett antisomaliskt motiv spekuleras det dock.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements