Fler kvinnliga läsare

Min blogg har ökat andelen kvinnliga läsare från cirka 30% till 40% under de senaste 12 månaderna. Jag har ingen aning om vad det beror på men utvecklingen är tydlig. Numera har denna blogg 60% manliga läsare och 40% kvinnliga läsare. Dagar med extrema toppar är det främst antalet manliga läsare som ökar. Män stannar längre på bloggen och läser genomsnittligt fler inlägg. De kvinnliga läsarna är mer sällan nya läsare jämfört med männen. Nya läsare är en som notera som ny av Google, dvs en person som inte läser varje dag. De kan ha läst bloggen förra veckan.

När det gäller åldern på läsarna så är 25% av läsarna mellan 25 och 34 år, 21% mellan 35 och 44 år samt 17% mellan 45-54 år.  En ganska medelålders skara med andra ord och genomsnittligt yngre än den ålder jag själv har. Den allra yngsta läsgruppen, 18-24 år, är oftare nya läsare, stannar kortare tid på bloggen och läser lite färre inlägg i snitt per session.

Geografiskt så kommer 92% av läsarna från Sverige och kring 1% vardera från Norge och Finland. Inom Sverige står Stockholms län för 40% av läsarna, Västra Götaland för 23% och Skåne för 11%. Stockholm som stad står för 32% och Göteborg för 16%. Malmö bara för 4% av läsarna och Lund för 2%. Det är fler nya läsare från mindre orter och de stannar kortare tid på bloggen samt läser genomsnittligt lite färre inlägg.

Vanligaste webbläsarna är Safari som används av 42% av läsarna och Chrome som används av 38%. Internet Explorer används av 8% och Firefox av 5%. 40% av läsarna använder en platta eller en telefon från Apple med iOS, 30% använder datorer med Windows, 18% Android-telefoner och plattor medan 10% använder Mac-datorer.

27 procent av mina läsare har Telia som internetleverantör, 13% har Comhem, 7% Telenor och 4% använder Tre.

De flesta läsare kommer till bloggen via Google, hela 82% gör det. 8 procent går direkt till bloggen, dvs har den som bokmärke eller skriver in adressen manuellt. Sannolikt finns även besökare som kommer från Flashback (jag får rätt mycket länkar där, men det går inte att se att läsarna kommer därifrån då Flashback hindrar det) med i den siffran. Från facebook kommer 4% av läsarna och via sökmotorn Bing 2% och från Yahoo 1%. Inga andra källor har någon större betydelse. De som kommer till bloggen direkt eller från facebook och Twitter är oftare återkommande läsare som läser lite färre sidor per session (gång) men de stannar genomsnittligt längre än andra på bloggen. Avvisningsfrekvensen (de som lämnar sajten snabbt från den sida de kom in på) är mycket låg, men lite högre för de som kommer direkt till bloggen.

Andelen unika läsare ligger mellan 1 000 och 2 000 per dag och antalet besök mellan 2 000 och 3 000 per dag.

Källa till alla uppgifterna är Google Analytics och WordPress egen statistik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements