Börsvärde på 33 miljarder och omgivet av skandaler

Fingerprint Cards AB har cirka 80 anställda, en omsättning (försäljning) på 2,9 miljarder år 2015, vilket är mer än 10 gånger så högt som år 2014. Vinsten år 2015 var 910 miljoner. Antalet anställda cirka 100. Det är ett litet bolag som gör sensorer för fingeravtryck till främst mobiltelefoner, men även till nya marknadsområden som smarta kort och prylar kopplade till internet. Börsvärdet är dock 33 miljarder. Lika mycket som byggbolaget NCC eller verkstadsföretaget Husqvarna. NCC har 18 000 anställda, omsatte 62 miljarder under 2015 och hade en vinst på 2,1 miljarder.

Huvudägare i NCC är familjen Ax:son Johnsson med 62,2% av rösterna via familjekontrollerade koncernen Nordstjernan. I Fingerprint Cards är Johan Carlström via sitt bolag Sunfloro AB huvudägare med 15,93% av rösterna. Han kan ha fler aktier, men då B-aktier med ett lägre röstvärde och då sannolikt förvaltarregisterade (det ser i sån lägen ut som om aktierna ägs av en fond eller bank).

Johan Carlström är åtalad som misstänkt för ekobrott. Insiderbrott. Åtalet gäller förutom Carlström ytterligare personer som tillsammans ska ha tjänat drygt 10 miljoner kronor på otillåten insiderhandel. Samtliga förnekar brott. Vid fällande dom riskerar de misstänkta fängelse enligt åklagaren Pontus Hamilton som i åtalet också yrkar på fem års näringsförbud för Carlström och två av de andra. Våren 2015 avgick Johan Carlström som VD, men kvarstod som huvudägare. Nuvarande styrelse i Fingerprint Cards består av Jan Wäreby, Katarina Bonde, Peter Carlsson, Michael Hallén, Åsa Hedin, Urban Fagerstedt, Tomas Mikaelsson, Lars Söderfjäll och Carl-Johan von Plomgren.

Urban Fagerstedt och Lars Söderfjäll är också delägare i Sunfloro AB men bolaget är enligt allabolag.se dotterbolag till Kalvsvik Klyven AB som enbart ägs av Johan Carlström. På hemsidan för Finegrprint Cards AB finns varierande och eventuellt missvisande information om Sunfloros aktieinnehav. På sidan där styrelsemedlemmar redovisas sägs bolaget ha 6 miljoner A-aktier men på sidan där aktieägare redovisas står det 1 200 000 A-aktier. Det ska bli 6 miljoner då antalet aktier ska ökas genom en så kallad split där varje aktie ska delas upp i 5 nya. Andelen av rösterna i företaget förändras inte av detta.

I en tidigare rättegång om insiderbrott 2014 fälldes bolagets tidigare marknadschef och en god vän till honom för insiderhandel i hovrätten. Marknadschefen fick tolv månaders fängelse och vännen fick tio månader.

Nu Fingerprint Cards VD Jörgen Lantto helt plötslig fått sparken och ersatts av Christian Fredrikson, idag vd för finländska F-Secure en 2012. Fredrikson tillträder den 1 augusti. Han var innan arbetet på F-Secure verksam på ett flertal ledande positioner inom Nokia Networks.

– Christian Fredrikson har lång erfarenhet från de nya marknader vi vill bredda oss mot, samtidigt som han även har en djup förankring i digitalisering och mobila uppkopplingar. Vi anser att han har den kompetens som krävs för att utveckla FPC in i framtiden, säger styrelsens ordförande Jan Wäreby i ett pressmeddelande där han också berömmer Jörgen Lantto:

– Jörgen har ansvarat för FPC:s verksamhet på ett föredömligt sätt. Med sin gedigna tekniska kompetens inom mobiltelefoner har han bidragit starkt till att utveckla bolaget. Vi tackar Jörgen Lantto för hans viktiga insats under en period av stark tillväxt och vi är mycket glada att Jörgens kompetens fortsätter komma företaget till godo under övergångstiden.

VD-bytet är enligt media oväntat och har därför väckt en hel del uppmärksamhet. Huvudägaren Johan Carlström utpekas som ansvarig för att Lantto får gå, men det förnekar han.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements