Illegala vapenverkstäder allt vanligare

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet (SVD) i mitten av maj har en ny typ av vapenverksamhet vuxit fram i Sverige. Det handlar om illegal vapenverkstäder som bygger om gas- och startpistoler till fungerande vapen för skarp ammunition.

Gas- och startpistoler är gjorda för att avfyra lösa skott. De är lätta att få tag i och kan relativt lätt byggas om till vapen för att döda eller skada. Sedan 2014 har ett tiotal vapenverkstäder för sådan verksamhet upptäckts i Sverige enligt SVD och Tullverket.

Mer än var tionde skarpt handeldvapen som polisen eller tullen beslagtagit de senaste åren varit en konverterad start- eller gaspistol. I snitt upptäcks minst tio skjutningar per år med ett sådant vapen, men det sker sannolikt fler, enligt Nationellt forensiskt centrum (NFC) då enbart vapen där en kula eller patronhylsa hittats finns med i statistiken.

Vapenverksamheten med gas- och startpistoler är svår att komma åt. I Sverige krävs licens men i andra länder i EU ser lagstiftningen annorlunda ut och vapnen säljs på postorder. Enkelt för vem som helst att köpa dem med andra ord.

En illegal vapenverkstad förekommer i samband med ett stort vapenbeslag hos en högerextremist. Ett fall där eventuella terroristkopplingar inte utretts trots att högerextrem terrorism är det vanliga i Sverige de få gånger som det sker något terroristdåd.

Ett annat fall handlar om ett vapenbeslag som där flera personer dömdes till fängelse mellan ett och tre år under förra året (2015).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements