Vapnen på majsåkern

I början av september 2014 mötte en polisbil en personbil på en mindre väg utanför Halmstad. Föraren som poliserna kände igen saknade körkort. Mannen försökte undkomma poliserna men stoppades till slut vid en majsåker. I mannens bil anträffades en mindre mängd narkotika.

När polisen sökte i majsodlingen hittades en låda med 27 pistoler som saknade pipor. I samma majsodling hittades senare också en väska innehållande piporna till vapnen. Väskan och lådan hade kastats ut från bilen när mannen försökte undkomma polisen.

Mannen greps, anhölls och häktades senare misstänkt för grovt vapenbrott. Redan samma dag som gripandet intresserade sig polisen för två bekanta till mannen, en man och en kvinna. Båda greps och anhölls. Mannen häktades. Senare greps ytterligare ett antal personer. Alla åtalades senare för grovt vapenbrott och smuggling, vissa fall medhjälp till grovt vapenbrott och smuggling. Fem män och två kvinnor i åldrarna 20-30 år åtalades.

En felaktig banköverföring finansierade vapenköpen. Kvinnan som åtalades för medhjälp till grovt vapenbrott åtalades även för olovligt förfogande. En kväll under sommaren 2014 upptäckte hon att det kommit in 500 000 kronor på hennes bankkonto. Avsändare var Tjörns kommun i Västra Götaland. Kommunens utbetalning var egentligen avsedd till ett helt annat konto. Kvinnan lät sin pojkvän, som är en av de åtalade, disponera pengarna. Pengarna fördes över till flera konton, bland annat till de medåtalade. Ytterligare några anhöriga till pojkvännen som upplåtit sina konton kommer att åtalas i den delen.

Ett stort antal husrannsakningar på olika platser resulterade i att sammanlagt 51 skjutvapen anträffades som enligt utredningen kan knytas till de nu åtalade. Alla vapnen utom ett var nya pistoler med turkiskt ursprung som i grunden är start/gaspistoler med spärrad pipa. Vapnen kan relativt enkelt konverteras för att skjuta med skarp ammunition.

Polisen har även beslagtagit utrustning som använts för att bygga om vapnen till full funktionalitet. Enligt utredningen har vapnen köpts via internet från Bulgarien.

Enligt ett utlåtande från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) är den här typen av vapen redan i ursprungligt skick att betrakta som licenspliktiga.

Dom föll förra året (2015) och överklagades till hovrätten och senare till HD. HD tog inte upp fallet varvid straffen förblev desamma som de tingsrätten dömde till från början efter som hovrätten dömde likadant. Två män, Halmstadsbon Jimmie Wallentin och Michel Karlsson från Helsingborg, dömdes för grovt vapenbrott till tre respektive två och ett halvt års fängelse. Jimmie Wallentin dömdes även för grov smuggling. Ytterligare två Halmstadsbor, Besnik Gashi och Victor Wallentin, dömdes för medhjälp till grovt vapenbrott. Den ene till nio månaders fängelse och den andre till skyddstillsyn.Tre personer, två kvinnor och en man, friades helt.

Vissa källor uppger att det funnits kopplingar till Bandidos MC för en av de dömda, Jimmie Wallentin. Det fanns också en gång i tiden en aktiv nazist med namnet Andreas Wallentin. Om det finns någon koppling mellan honom och de två dömda personerna med samma efternamn är okänt. Men det finns historiska kopplingar mellan högerextremrister och Bandidos MC samt nutida kopplingar mellan högerextremister och den typ av illegal vapenverkstad som avslöjades ihop med detta ärende.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements