Att tiga sig igenom en förundersökning fungerar

Genom att tiga i förundersökningen, vid polisförhören, så får domstolen senare inga möjligheter att peka på skillnader mellan vad som sägs i rättssalen och vad som sagts under polisförhören. Möjlighet att framställa den åtalade som lögnare eller mindre trovärdig minskar, Möjligheten att spela ut den åtalade mot sig själv försvinner. I allmänhet leder detta till lägre straff. Att tiga i polisförhör är alltid smart för en misstänkt. Det ger ofta lägre straff.

I vissa fall är det också smart att tiga sig igenom rättegången men det kan också vara dåligt. Genom att tiga i rättssalen visar den åtalade om att den har nåt att dölja och framstår som en person med låg trovärdighet. Sådant kan ge längre straff. I andra fall är det bättre att tiga dåd et är ännu sämre att försöka dra lögnaktiga historier som uppenbarligen inte kan vara sanna.

I utredningen av morden på Vår Krog & Bar vid Vårväderstorget i Biskopsgården har flera personer tigit sig igenom polisförhören. Men några har pratat en del. Det har inte gått så bra. Ingen har dock medgett nån som helst inblandning i morden. Det senare är inte så smart om en person vill få ner sitt straff. Däremot är det inte alltid så smart att tiga i rättssalen. Något som i de fall där någon pratat i polisförhören framstår som märkligt. Det framstår som om de blivit hotade och därför inte längre pratar. Det är inte bra för de medåtalade som kan riskera längre straff i det läget. En del av de åtalade skulle sannolikt kunna få lägre straff om de pratade i rättssalen. Andra inte. De som pratar skulle dock kanske därefter få leva under ständigt hot.

För att minimera straffen har brottslingar alltid fördel av att hålla käften i polisförhören, men sällan eller bara ibland fördel av att hålla helt tyst i rättssalen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements