Varför angreps medlemmar i Rättvisepartiet med mordbränder?

I oktober förra året angreps flera medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) genom att de utsattes för mordbrand. Det normala i ett sådant fall, när vänsteraktivister angrips med mordbrand, är att misstänka nazister för att vara ansvariga. Men det stod snabbt klart att det sannolikt inte var några nazister som stod bakom mordbränderna. Medlemmar i RS trodde själva att det kunde vara turkiska fascister då de varit mycket aktiva i den kurdiska frågan vid den tiden.

Det är en förklaring som skulle kunna stämma. Men det finns en annan förklaring som också kan stämma. Nämligen att RS genom sin naivitet hamnat på kant med eller stört nåt kriminellt gängs verksamhet i Hammarkullen eller mer specifikt på Hammarkulletorget. I ett sådant fall ska mordbränderna ses som en varning. Med tanke på att det sen det hela hände varit väldigt tyst om mordbränderna, både i media och från RS förefaller mig denna förklaring som den troligaste. Hade det funnits politiska motiv bakom mordbränderna hade RS haft intresse av att driva frågan på ett sätt som de inte har om det handlar om att kriminella ligger bakom.

RS har enligt personer jag känner i Hammarkullen en naiv inställning till kriminella gäng i området som domineras av det kriminella familjebaserade nätverket kring familjen Alikhan. Detta bevisades på sätt och vis när det uppträdde till försvar för Marias Pizzeria på Hammarkulletorget. Ett iofs trevligt ställe där jag brukade ta en kaffe ibland, men också ett ställe där ljusskygga figurer hängde och ljusskygga affärer gjordes upp. Det förekom enligt vissa uppgifter också en del svarta pengar i själva café- och restaurangverksamheten. Idag ligger det ett café som drivs av Folkets Hus i Hammarkullen i lokalerna.

Det är inte bara i Hammarkullen som RS uppvisat naivitet kring kriminella gäng och individer. Det var också tydligt i Biskopsgården är RS tog stor del i och stödde föreningen Pantrarnas verksamhet. En förening med starka kopplingar till flera tungt kriminella personer.

Det är nu dock inte helt ovanligt med en naivitet inför kriminalitet och brottslingar hos vänstern. Det återfinns inte bara hos Rättvisepartiet utan också bland anarkister och autonoma. Ett exempel på detta är när personer från ett kriminellt gäng anlitades som vakter vid ett arrangemang i Rosengård i Malmö.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements