Åtal mot personer bakom Swefilmer

Två personer har åtalats för att ha drivit strömningssajten Swefilmer. En sajt där det var möjligt att titta gratis på en mängd stora filmer. Ett antal filmbolag och TV-bolag är målsägande, Buena Vista, Filmlance Noble Entertainment AB, Nordisk Film A/S, Fox Paramount Home Entertainment AB, AB Svensk Filmindustri, Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB, Walt Disney Company Nordic AB, Warner Bros Entertainment Sverige AB och Yellow Birds. De företräds alla av Rättighetsalliansen Europa AB där Henrik Pontén är anställda.

De två åtalade är Ola Johansson. Idag 22 år gammal, från Kungsbacka och Alisan Biber, idag 25 år gammal (GP har förväxlat de två). Den senare var bosatt i Tyskland men vad det verkar uppvuxen i Sverige och är att betrakta som huvudåtalad. Han är dock turkisk medborgare och varken svensk eller tysk medborgare. Åtalet gäller perioden från den 1 juli 2011 till 14 juli 2015. Totalt ska verksamheten ha omsatt mer än 15 miljoner kronor.

Hemma hos os Ola Johansson gjorde polisen ett tillslag i slutet av sommaren 2015. Detta efter att sajten Swefilmer redan 2013 anmälts av Rättighetsalliansen Europa AB. Vid husrannsakan beslagtogs bland annat mannens dator och mobiltelefon. Han satt anhållen en kort tid men släpptes snart igen. Efter tillslaget stängdes sajten ner för gott.

Spåren ledde polisen vidare till Tyskland och Alison Biber häktades i sin frånvaro. I januari i år greps han där och i april utlämnades han till Sverige och han sitter fortfarande häktad.

Alisan Biber ska enligt åtalet bland annat ha administrerat hemsidan swefilmer.com, handhaft/ansvarat för reklamannonseringen på sidan, arrangerat betalningsströmmen samt mottagit och investerat pengar i verksamheten. Administrationen har bl.a. bestått i att han övervakat drift och innehåll på hemsidan. Han beräknas ha tjänat 10 miljoner kronor och är också misstänkt för penningtvätt. Inkomsterna har han i huvudsak fått genom att ha ingått avtal med annonsföretaget Wi Get Media AB, till företaget anvisat egna bankkonton för insättning i den turkiska banken Akbank, tillåtit insättningar samt förvarat pengar på kontona. Han har därefter överfört delar av beloppen vidare till andra av honom disponerade bankkonton och från dessa andra konton överfört beloppen vidare till andra personers bankkonton. Han har även omsatt delar av beloppen genom konsumtion. Allt med syfte att dölja att pengarna härrört från brott. Biber har också mottagit betalningar via WyWallet (Fortumo) och PayPal. Biber har inte sagt ett ljud under förhören.

Ola Johansson ska enligt åtalet olovligen ha lagt ut ett mindre antal filmer på sajten. Hans delaktighet i gärningarna har bestått i att han marknadsfört hemsidan swefilmer.com samt administrerat denna. Administrationen har bl.a. bestått i att övervaka driften av hemsidan, laddat upp filmer på andra hemsidor vilka sedan swefilmer.com länkat till, översatt och skapat undertexter till filmer, samt hanterat synpunkter från användare. Ola Johansson beräknas ha tjänat 34 700 kronor, dvs i praktiken ingenting. Han är bara åtalad för brott mot upphovsrättslagen.

Målsägarna kräver enbart skadestånd för en film. Hela 10 miljoner, dvs det belopp som Alisan Biber i parktiken tjänat på att driva sajten. Det är naturligtvis ett helt meningslöst krav och bolagen kommer aldrig att få de pengarna. Enda effekten är att det tvingar Biber till att leva olagligt resten av livet. Skulle han arbeta vitt så skulle majoriteten av hans pengar försvinna omedelbart. Den här typen av skadestånd orsakar stor skada för samhället och vanligt folk men ger inte något tillbaka till de målsägande. Henrik Pontén menar dock att de enbart kräver skadestånd för en film med hänsyn till att de två åtalade inte har några pengar. Han låtsas vara storsint, men det är bara ett spel för gallerierna:

– I detta läge kräver vi bara för en film, det blir tio miljoner kronor, säger Henrik Pontén.
Varför?
– Det blir ett så pass högt belopp så vi tycker att det räcker i det här skedet, säger han och fortsätter.
– Vi har all rätt att kräva för samtliga filmer med de har ju sannolikt inga pengar. Skulle de ha det kommer vi att kräva skadestånd för samtliga filmer och då blir det ett högre belopp.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements