Hänsynslösa journalister gör romer bostadslösa

Det bor romer på många platser i Göteborg. De bor under helt orimliga och vedervärdiga förhållanden i gamla skrotbilar. GP skrev häromdagen om en familj med två vuxna och fyra barn i en bil på Heden. Reportaget var generellt hållen i en positiv anda och var positiv till romerna, och upprörd över att de har det så dåligt. Helt enkelt ett rimligt reportage om de mest utsatta invånarna i Sverige. Vilket ju är bra.

Problemet är dock att det samtidigt är hänsynslöst. Det är bland annat socialporr, fattigdomsturism, där människor hängs ut och utnyttjas av tidningen för att sälja lösnummer. Men ändå värre är att den typen av reportage också får allvarliga konsekvenser. När sådana boenden som det på heden uppmärksammas av media så blir myndigheterna tvungna att vräka dem som bor där. Så länge de inte uppmärksammas av journalister, välmenande eller inte, kan boendena flyga under radarn och myndigheterna vara eller spela helt omedvetna om dem. De flesta göteborgare känner inte till dem om de inte uppmärksammas och därför kommer inga eller få krav till politiker och tjänstemän om att de ska bort.

På grund av uppmärksamheten i media ska nu romerna på Heden köras bort. På grund av välmenande men samtidigt hänsynslösa journalister som Evalis Björk som inte tar hänsyn till eller tänker på konsekvenserna av sitt skrivande förlorar ett antal romska familjer nu sina boenden. Visserligen undermåliga boenden, skandalöst dåliga boenden, men trots allt ändå ett skydd för regn. Som en konsekvens av en medkännande artikel i GP försvinner nu det regnskyddet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Romerna hade blivit bortkörda förr eller senare ändå. Oavsett reportage i GP eller inte. Men det hade varit bättre för dem om det skett senare. Nu sker det omedelbart på grund av artikeln i GP.

Advertisements
  • Sebbe Persson

    Rimligen visste myndigheterna om romerna på den aktuella platsen. Syftet med att köra bort dem är endast att visa handlingskraft inför ”allmänheten”. Alltså hyckleri av stora mått.

    • Det är klart att de visste om det. Men de hade väntat ett tag till om inte GP skrivit om det så allmänheten fick reda på det.