Turkligan – gäng med missvisande namn

Del 26 av 27 i serien Svenska gangsters genom tiderna

Detta kriminella nätverk började utredas efter att polisen fick ett anonymt tips. Vid en inledande spaningen kunde polisen konstatera att de hade mer pengar än vad som var rimligt med tanke på deras officiella jobb som städare. 1978 reste en ung turkisk man kallad ”Ian” i ett radioprogram om ärendet, till Diyarbakir i östra Turkiet. Där hämtade han upp ett redan förpackat parti heroin.

Många affärer gjordes upp på en restaurang som hette Bill och Bull i just Sollentuna. Ägaren hette Tefik och han var bekant med ”Ian”. Denne man byggde sedan upp ett annat nätverk som tog in heroin från Turkiet. Hösten 1979 fick polisen ett nytt tips om heroinlangning. En man som de fått tips om i ett anonymt brev greps, men det hela följdes inte upp mer då de inte ville röja något om den större utredningen som pågick.

Ligan ansågs vara väl sammansvetsad och mycket centralstyrd av en enda man. 4 personer var centralgruppen, Knife(?), Gildis, Tefik, ”Ian”. De hade dock svårigheter att sälja partiet. Ian misslyckades helt som säljare och försäljningen till langare sköttes av de tre andra. Ian var den ende av turkisk härkomst, men född och uppvuxen i Sverige. De andra var kurder så namnet på ligan som media och polisen använda var onekligen illa valt.

Ligan använde också en lägenhet i Vårby söder om Stockholm i verksamheten. En man som levde ett lugnt familjeliv där fungerade som gängets lagerhållare. Denne man greps i en taxi när han transporterade heroinet till huvudmännen i Sollentuna. Ett paket med över 1 kilo heroin hittades i bilen. Därefter gjordes tillslag på en lång rad adresser runt omkring i Stockholm.

Sammanlagt greps 28 personer på några dagar som misstänkta för inblandning i affären. Alla de centrala personerna greps den första dagen förutom ”Ian” som var i Turkiet där han stannade till 1980 då han återvände frivilligt. Åklagaren i ärendet hette Per Durling. Många gripna anhölls med en gång, men flera blev inte anhållna utan släpptes. Durling ansåg inte att det var en speciellt organiserad liga utan att det handlade mer om amatörer. Sammanlagt var det 42 häktade personer.

Den totala mängden heroin de dömdes för var 36 kilo. Polisen uppskattar att det egentligen handlade om dubbelt så mycket. Fängelsestraffen blev totalt 205 år. ”Ian” fick 8 års fängelse. Han förnekade kraftigt att han hade någon som helst ledande roll. Han dömdes som varande den ledande personen trots att han då bara var 18 år. När ett radioprogram gjordes 2006 om detta så vidhöll han denna uppfattning. ”Ian” berättade också om hur han först satt på i Kumlabunkern tillsammans med Svartenbrandt, senare på Norrköping ihop med Bergling och Baresic. I fängelset hade han till en början ett stor hämndbehov men ändrade sig. På fängelset började han med universitetsstudier.

Flera av de dömda hade bankkonton i Turkiet där pengar från försäljningen satts in och poliser, tullare och andra myndighetspersoner i Turkiet var helt klart inblandade i heroinaffärerna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< SkomakarliganSotiris Riganakos >>
Advertisements