Korruptionsskandalen på Riksrevisionsverket

Dagens Nyheter har i en serie artiklar avslöjat vad som måste betrakats som Sveriges största korruptionsskandal i modern tid. Betydligt större än den största av de så kallade muthärvorna i Göteborg. Och framförallt betydligt allvarligare. Riksrevisionsverket är myndigheten som granskar myndigheters hantering av pengar. Korruption i Riksrevisionsverket möjliggör korruption på andra håll.

Under det ensate halvåret har 18 personer rekryterades till Riksrevisionsverket från Regeringskansliet. En av de rekryterade är idag biträdande chef för enheten för bolagsanalys och ägarstyrning på Näringsdepartementet. I september ska han bli chef på Riksrevisionens nya avdelning för granskningar av statens bolag. Ett av de bolag som han hanterar i sin nuvarande tjänst på regeringskansliet är Research Institute of Sweden Holding (RISE). Detta bolag har granskats av Riksrevisionsverket. Enligt DN hade de i februari 2016 ägnat 1 258 timmar åt RISE. Men därefter har granskningen lagts ner med motiveringen att prioriteringarna ändrats. I februari las hela 4 granskningar ner med svaga eller obefintliga motiveringar. Totalt har 9 utredningar lagts ner sen oktober 2015:

Sedan 2015 har de tre riksrevisorerna genomfört ett förändringsarbete på myndigheten och mellan oktober och maj 2016 har nio utredningar stoppats innan de klara.

Det motsvarar, enligt Riksrevisionens egna siffror, 19 654 arbetstimmar och nästan 10 miljoner kronor i kostnader. En jämförelse med Riksrevisionens årsrapport visar att det är betydligt mer än vad nedlagda utredningar kostat föregående år.

Finansutskottet i riksdagen har granskat Riksrevisionsverket och konstaterat att produktionen av granskningar sjunkit redan under 2015 samtidigt som personalkostnaderna ökat. Dessutom kommenterade de att flera granskningar lagts ner.

En av de personer som kommit från Regeringskansliet är Susanne Ackum. Hon har varit riksrevisor men avgått på grund av DN:s granskning som visar hur hon detaljstyrt nya anställningar så att hennes kompisar från regeringskansliet kunnat få jobben. Normala anställningsrutiner har frångåtts regelmässigt och de rekryterade har fått extremt höga löner. Hon har dessutom lämnat ut internt arbetsmaterial till sådan som granskas samt låtit personer på Regeringskansliet och Saco direkt påverka granskningar.

Även riksrevisor Ulf Bengtsson förekommer i märkliga ärenden där han faktiskt suttit på två stolar, både varit granskare och gett råd till de granskade.

Det inträffade på Riksrevisionsverket ska granskas av en extren utredare för att som några fel begåtts. Det är uppenbart att fel begåtts. Uppenbart att en utrbredd kultur av vänskapskorruption och byråkratisk ineffektivitet spridit sig på Riksrevisionsverket under de tre nuvarande riksrevisorernas ledning. Det är därför inte förvånande att krav på att alla riksrevisorer ska avgå nu reses från olika håll, exempelvis från antikorruptionsorganisationen Transparency International, branschorgansiationen FAR och den tidigare chefen för Riksrevisionsverket och för FN:s internrevision, Inga-Britt Ahlenius.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Korruptionsskandalen på Riksrevisionsverket”

  1. Varför skall dessa yrkeskriminella i slips och kostym bara avgå? De borde få skaka galler under ett antal år och betala tillbaka den mygellön de haft på Riksrevisionsverket.

    Annars sänder man ut signaler att detta är fullt tillåtet.

  2. Byråkratier har – även om dess funktioner är nödvändiga – en förmåga att utvecklas till ”självspelande pianon” där det högst ansvariga ofta drabbas av ”fartblindhet”. Detta gäller såväl offentliga institutioner som privata företag. Vad det nog till en del handlar om är människans oförmåga att stå emot ”frestelser” att vinna egna fördelar när hon hamnat i en maktposition. Historien är ”sprängfylld” av exempel på detta.

Kommentarer inaktiverade.