Nazisten i Övre Kågedalen

Expo har avslöjat att den relativt välkände författaren Nikanor Teratologen med stor sannolikhet är nazist, dvs uttalad antisemit, judehatare. Personerna i hans mest kända bok, Äldreomsorgen i Övre Kågedalen, har högeerextrema och antisemitiska åsikter, vilket fått en del kritiker och andra att dra öronen åt sig, men i stort sett har de flesta uttryckt gillande av hans böcker.

Nikanor Teratologen som egentligen heter Niclas Lindkvist har blivit en etablerad författare och har skrivit i  etablerade tidskrifter som BLM, Ord & Bild och Res Publica. Men framförallt skriver han i Tidningen Kulturen där han till stor del lyfte fram litteratur skriven av antisemiter och högerextremistrer av olika slag:

I Tidningen Kulturen skriver Niclas Lundkvist, under namnet Teratologen men stundvis med egen bylinebild, litteraturkritik och essäer. Han har en förkärlek för författare som Louis-Ferdinand Céline, Lautréamont, E. M. Cioran. Författare som influerat honom själv, och som uttrycker en mörk syn på livet och mänsklig samvaro. Ofta framgår Lundkvists syn på dagens samhälle som bestående av outhärdlig konformism och åsiktsförtryck. I en färsk text om skribenten Félix Fénéon, verksam vid förra sekelskiftet, uttrycker han det såhär:

»I tystnadens gränsmarker kan man möjligen fortfarande skriva någon rad, även i en era på bred front hemsökt av the chattering classes och deras evinnerliga ”liberala”, andefattiga, konsensusmjäkiga medelklass-kacklande.«

Utanför konsensus ställer sig Lundkvist exempelvis då han gillande refererar till Kevin MacDonalds bok Kritikkulturen: En evolutionär analys av judiskt engagemang i 1900-talets intellektuella och politiska rörelser i en artikel om 2007 års bokutgivning. Boken är utgiven av nynazistiska Nordiska förlaget, den är översatt av förintelseförnekaren Lars Adelskogh (författare till En tom säck kan inte stå) och MacDonald är en känd figur inom amerikanska högerextrema kretsar.

Det ”judiska engagemang” som påtalas i titeln av MacDonalds bok handlar i själva verket om judisk dominans över icke-judar. Fyra skribenter invänder i ett senare nummer av Tidningen Kulturen mot Lundkvists/Teratologens positiva kritik av en bok de menar är rasistisk. Svaret blir att avfärda dem som ”vilken moraliserande form av likriktningsivrande tankepolis som helst”.

Inte nog med det, Expo visar också hur Niclas Lundkvist med all sannolikhet ligger bakom ett öppet nazistiskt och antisemitiskt konto, Ezzelino, på nätforat Flashback då kontot registrerats från en mejladress som kan knytas till honom:

Det visar sig att kontot år 2003 registrerades med mejladressen niclas.lundkvist@kvisten.se.

Domänen kvisten.se ägs sedan år 2000 av HSB:s bostadsrättsförening Kvisten som består av 110?radhuslägenheter med ojämna nummer längs Kvistgatan i Skellefteå. Endast bostadsrättsinnehavare har haft tillgång till mejladresser med ändelsen @kvisten.se. Mellan år 2000 och 2005 var Niclas Lundkvist/Nikanor Teratologen skriven som boende i ett av föreningens radhus.

Hundratals svenskar heter Niclas Lundkvist med olika stavningar på för- och efternamn. Kombinationen Niclas med CL och Lundkvist med KV – en stavning både återfinns hos vår författare och i mejladressen bakom kontot Ezzelino – är dock relativt ovanlig. Endast fem personer i Sverige stavar sitt namn på det sättet. Ingen av dessa har bott i Skellefteå (åtminstone inte sedan slutet av 1990-talet). Ingen förutom Nikanor Teratologen.

Ezzelino har skrivit enorma mängder kommentarer, sammanlagt 27 000, vilket motsvarar sex om dagen. Ezzelino är mycket välsedd av andra nazister på Flashback men kallar sig själv radikalkonservativ.  De åsikter personen uttrycker är dock utan tvekan nazistiska. Kopplingen till Nikanor Teratologen som Expo gör verkar också mycket säker. Alltså är det nästan helt säkert att NIkanor Teratologen, Niclas Lundkvist, Ezzelino, är nazist. Oavsett vad han kallar sig själv.

Läs mer i Expo.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Nazisten i Övre Kågedalen”

Kommentarer inaktiverade.