Konspirationsteorierna flödar om kuppförsöket i Turkiet

Vi såg ett militärt kuppförsök i Turkiet. Det slogs ner. Nu grips tusentals militärer och mängder med myndighetspersoner sparkas. Erdogan anklagar en politiskt motståndare, Gülen, för att ligga bakom kuppförsöket och säger att de som grips och sparkas är anhängare till denne. Många så kallade experter håller med om att det är Gülenanhängare som drabbas av Erdogans omfattande repression, men inte alla tror att det är de som ligger bakom kuppen.

Eftersom ingen egentligen vet kuppmakarnas motiv så flödar konspirationsteorierna. En vanlig är att Erdogan via nån säkerhetstjänst ska ha provocerat fram kuppen för att få möjlighet att genomföra utrensningar av sina politiska motståndare inom statsapparaten inklusive militären. Liknande har hänt, men det är svårt att genomföra i stor skala och därför inte troligt. Att Erdogan tar kuppförsöket som ursäkt för att rensa ut politiska motståndare är inte ett bevis för att dessa motståndare låg bakom kuppen. Men självklart passar Erdogan på. Han har fått en anledning till att genomföra utrensningar.

På de flesta Putin-trogna och Assad-stödjande så kallade vänstersajterna som drivs av gamla före detta stalinister och maoister eller av personer som fortfarande stöder Kommunistiska Partiet var teorin klar redan från början (en del av dem tror dock på ovanstående Erdogan-konspiration). USA låg bakom kuppförsöket då Erdogan närmat sig Assad och Ryssland. Den teorin är inte nödvändigtvis fel, det har ju varit ett vanligt mönster i internationella politik att USA understött militärkupper. Dessutom bor ju Gülen i USA. Men det har inte varit vanligt de senaste 20 åren och därför finns jag den förklaringen osannolik. Det är också svårt att förstå varför USA skulle byta en muslimsk ledare mot en annan även om Erdogan inte är så lätt att styra. Erdogan spelar ju dubbelt i förhållande till Syrien genom att ha tillåtit Islamiska staten (IS)tillträde till turkiskt territorium. Samtidigt är ju  inte IS några som gillar Erdogan och de har utfört terroristdåd i Turkiet.

Den troligaste förklaringen till kuppförsöket i Turkiet är ingen av de ovanstående som båda bygger på att det var Gülen och hans anhängare som låg bakom kuppen. Utan det troliga är att det helt enkelt var en fraktion inom militären som stod för den traditionella antireligiösa linjen inom den turkiska militären. De missbedömde det stöd de hade inom militärapparaten och förlorade. Detta har varit anledningen till de flesta militärkupper i Turkiets historia och också grunden till skapandet av den turkiska staten på 1920-talet. I denna politisk linje ingår mycket stark nationalism, kraftigt förtryck av minoriteter. Det är också den linje som i allmänhet fått stöd från turkiska fascistorganisationer som de grå vargarna.

Det finns förstås en variant av den senare teorin också. Dessutom kan naturligtvis USA också ge stöd eller ha gett stöd till en sådan kupp. Den variant jag tänker på är den chilenska. Det som föregick Pinochets maktövertagande. Först var det en militärkupp som slogs ner och Pinochet hörd till de militärer som slog ner kuppen. En tid senare gjordes en ny militärkupp som lyckades. Nu var Pinochet en av kuppmakarna. I det fallet vet vi att USA låg bakom och stödde kuppen. Men de två kuppförsöken föregicks också av folkliga (från medel- och överklass) protester och oroligheter. Något sådant har vi egentligen inte sett i Turkiet.

Det finns också en annan viktig skillnad mellan Chile 1975 och Turkiet idag. Den störtade Allende-regeringen i Chile var politiskt radikal och politisk motståndare till USA. Det gäller inte Erdogan vilket gör att USA-stöd till kuppförsöket i Turkiet inte verkar sannolikt.

Den mest sannolika förklaringen till kuppförsöket i Turkiet är med andra ord att en traditionell grupp inom den turkiska militären med sekulära förtecken gjorde ett försök att ta makten från ett religiöst parti. Kuppen genomfördes utan stöd från USA. Den misslyckades och kan eventuellt bara ha varit en generalrepetition.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Sebbe Persson

  ”På de flesta Putin-trogna och Assad-stödjande så kallade vänstersajterna som drivs av gamla före detta stalinister och maoister eller av personer som fortfarande stöder Kommunistiska Partiet var teorin klar redan från början …”

  Dessa siter är ett sänke för vänstern som bara göder liberalers och högerkrafters fördomsfulla argumentation. Utifrån nån sorts idé om att fiendens fiende definitionsmässigt måste vara en vän (…även om han är odemokratisk och har fascistoida drag) målar man in sig i ett helt omöjliga hörn. Denna ”vänster” lever i en värld som inte finns och håller på nåt underligt sätt fast i gamla realsocialistiska och maoistiska misslyckanden. Misslyckanden, som är åskådningsexempel på hur samhällen inte ska byggas. Fy f-n!

  • Ja, det är verkligen bedrövligt och problematiskt.

 • super_leggera

  Det är Erdogan som kuppar.

  • Jag tror inte på det. Han passar på att hämnas på politiska fiender. Utnyttjar tillfället. Det är en annan sak.

 • Ja, då är vi överens om hur det ser ut nu. Oavsett vilka ord vi använder.