Valfrihetshysteri orsak till att tyska väljs bort

Mathias Bred tror i en ledarkrönika i GP att det är elevers rädsla för att studera som gör att tyska väljs bort. Jag tror inte ens unga  vet tillräckligt mycket om tyska för att veta sådant som att det skulle innebära mycket tråkigt repetitivt pluggande. Vilket naturligtvis inte heller krävs. Tyska kan pluggas på exakt samma sätt som alla andra språk.

Det finns nog mycket enklare anledningar till att tyska väljs bort, Språket är mycket likt svenska och det är inte speciellt vackert. Tyska går bara att använda i Europa, men spanska som är populärt går att använda i stora delar av världen. Dessutom innebär spanskakunskaper att även språk som rumänska, portugisiska och italienska går att förstå hjälpligt. Det blir till och med lättare att förstå franska. Många åker till Spanien på semester, då är det bar att kunna lite spanska. Många flyttar till Spanien. Ingen åker till Tyskland på semester och mycket få flyttar till tysktalande länder och om det görs så handlar det om de tysktalande delarna av Schweiz. Där duger ändå inte den tyska som lärs ut i svensk skola. I alla fall om inte en vill kunna förstå vad folk säger.

Med full valfrihet i det mesta blir resultatet att ungdomar väljer bort tyska. Det är inget cool språk. Det är oanvändbart vid resor utanför Europa eller behövs inte vid turistresor. Dessutom kan en svensk lära sig att förstå det hjälpligt utan några som helst studier. Att prata det hyggligt eller bra är dock svårare att uppnå på det sättet.

En par saker är dock Bred och jag överens om. Det är bra att kunna tyska. Det är viktigt för oss i Sverige att folk kan tyska. Det är inte bra att tyska väljs bort. Men Bred erkänner inte det grundläggande problemet.

Valfrihet och valmöjligheter i allt är Mathias Bred anhängare av. Han konstaterar att det finns problem, men han vill sannolikt inte göra nåt åt det som i grunden orsakar problemen. Den totalomfattande valfriheten. Det är inte det bästa sättet att skapa en bra utbildning som både samhälle och individ har nytta av. Bred vill inte en erkänna att valfriheten är en del av problemet. Därför blir hans ledarkrönika i GP en typisk ledarkrönika i GP. Gnäll utan substans. Kverulans över en fika.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements