Cwejman drabbas av islamofobisk paranoja

Det går annars inte att förklara hur en ung man som Cwejman kan skriva en ledare där han hävdar att islamistiskt terrorism sakar motstycke samtidigt som han konstaterar att det var värre på 1970-talet.

Islamistiskt terrorism saknar inte motstycke, det är precis samma terrorism som vi sett från palestinska hål eller irländskt håll. Den irländska terrorismen och kampen för att Nordirland ska återförenas med Irland kunde inte militariseras bort, den kunde inte stoppas med massgripanden, tveksamma rättegångar, förfalskade bevis eller annat. Den kunde bara stoppas genom det omvända agerandet.

Storbritannien har idag mindre muslimskt motiverad terrorism än Frankrike. Anledningen är med stor sannolikhet att Frankrike valt att militarisera kampen mot terrorism, men Storbritannien har inte gjort det. Samtal och respekt för minoriteter i Europa kan till stor del få slut på den islamistiska terrorismen i Europa, militarismen kan det inte. Ändå är det senare vad Cwejman tycks förorda.

Inte heller i Palestina har konflikten kunnat lösas med militära medel. Konflikten kvarstår och kan sannolikt bara lösas genom samtal, förhandlingar och minskad militarisering.

Cwejman har helt enkelt fel. Han kan se samma saker som jag, men verkar ha förblindats av ett slags islamofobiskt hjärnsläpp som gjort att hamnar helt totalt fel. Islamofobisk paranoja som helt slagit ut logiken och förnuftet.

I Mellanöstern är det en annan sak. Det är klart att Islamiska Staten inte kan besegras enbart genom politiska samtal, diplomati och förhandlingar. Därom råder ingen tvekan. Det krävs krigföring också. På marken. Flygbombningar har ingen större effekt och kan till och med förvärra läget. Det bästa är om lokala styrkor kan besegra dem. Idag finns bara en sådan kraft i Mellanöstern, de kurdiska styrkorna.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements