Mathias Bred – ytterligare en okunnig ledarskribent på GP

Mathias Bred har precis som Alice Teodorescu försökt sig på att skriva om brott. Problemet med bred är samma som Teodorescu, grunda eller obefintliga kunskaper och obefintlig research har bäddat för en sällsynt dålig ledare. Brottslighet är inte den starkas sidan hos GP:s ledarskribenter utan främst en anledning för dem att sprida fördomar och dra helt förvirrade och ogrundade slutsatser.

Mathias Bred konstaterar att skjutningarna minskat i Göteborg sen förra året. En polis har sagt att det beror på att så många suttit inte. Bred drar därför slutsatsen att det visst är effektivt att spärra in brottslingar. Problemet med det resonemanget är att skjutningarna började minska redan innan de blev gripna. Dessutom, har den generella nivån vad det gäller antalet skjutningar i stort sett legat still sen omkring 2005. Vissa år skjuts det mer, andra år mindre. Över tid finns ingen ökning sen dess, men inte heller nån minskning. Hur många som suttit inne vid ett visst tillfälle påverkar inte utvecklingen över lång tid.

På kort sikt kan dock tillfälliga inspärrningar och gripanden påverka antalet skjutningar. När de två gängen i Bergsjön greps och dömdes minskade skjutningarna där. Men skjutningarna som helhet minskade inte.Istället började det skjutas mer på andra ställen. Nu när gängen i Biskopsgården gripits och sitter inne har skjutningarna minskat där. Att flertalet kända ledande gangsters i Backa dödats har inneburit färre skjutningar där. På kort sikt kan dödsfall och inspärrning påverka antalet skjutningar, men det finns på längre sikt ingen påverkan på brottsligheten och våldsbrottsligheten. Det är bara tillfälliga effekter men för att bekämpa brottslighet är det ingen ingen effektiv metod. Att tillfälligt få det lugnt i ett visst område duger det däremot till.

Anledningen till att inspärrningar och dödsfall kan få stora tillfälliga effekter på mängden skjutningar och allvarliga våldsbrott i ett visst område är att det är så personer som faktiskt är inblandade. I Biskopsgården handlar det om 10-20 personer totalt, i Bergsjön var det ett tiotal osv. Dessa personer är dock så få att de står för en mycket liten del av brottsligheten och våldsbrottsligheten vilket innebär att det ändå inte har nån effekt på brottsligheten som sådan. Mathias Breds ogenomtänkta kommentar i ledaren har därför ingen som helst relevans i verkligheten. Han vet helt enkelt inte vad han pratar om.

Nu när det inte skjut mycket i Bergsjön (som dominerade för några år sen) eller Biskopsgården (som var värst efter att det lugnat sig i Bergsjön) så skjuts det mest i en helt annan Göteborgs-stadsdel. De flesta skjutningar i år har inträffat i Tynnered i västra Göteborg. Detta har inte uppmärksammats lika mycket som skjutningarna i Biskopsgården eller Bergsjön.  Det har inte heller skett några uppmärksammade mord i området vilket väl sannolikt är en anledning till att det inte uppmärksammas lika mycket.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

One Reply to “Mathias Bred – ytterligare en okunnig ledarskribent på GP”

Kommentarer inaktiverade.